У росія зменшились запаси ракет Х-101/ Україна, ППО / скріншот

РФ під час сьогоднішньої атаки на Україну використала крилаті ракети Х-101, які нещодавно були вироблені. Іван Киричевський, військовий експерт Defence Express, у ефірі Еспресо зазначив, що це свідчить про зменшення певного запасу цих ракет

"Команда Defence Express писала, що вдалося знайти нерозірвану бойову частину однієї збитої Х-101. І виходить, що ця ракета була виготовлена наприкінці 2023 року. З цього випливає, що якраз дозвукові ракети повітряного базування Х-101 у РФ везуть "з конвеєра". Однак це не виглядає так, що росіяни стоять на заводі "Радуга" і гарують хоч одну-дві ракети під черговий масований обстріл", - прокоментував експерт.

Він пояснив, що ці ракети росіяни зазвичай здають партіями, і виконання виробничих планів йде під кінець місяця, тому буквально свіжі ракети у них можуть зараз йти з заводу на аеродром, а заздалегідь виготовлені встигли на складах полежати.

Відео дня

Однак той факт, що для атак росіяни використовують настільки свіжі ракети - місяць-два після виготовлення, показує, що запас ракет повітряного базування у них зменшується. Однак, зазначив експерт, це стосується лише дозвукових ракет типу Х-101.

Крім того, за словами Киричевського, у них є певні нюанси з якістю комплектуючих, які вони використовують.

" Треба ще зробити обмовку, що будь-які дані, які озвучуються по будь-якій ракеті, є актуальними на цей момент, але з часом можуть ускладнитися", - зауважив експерт.

Атака на Україну 23 січня - деталі

У ніч на 23 січня та вранці росіяни завдали удару по Україні ракетами різних типів, зокрема, під ударом опинилися Київ, Харків та Павлоград. Як повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, усього за ніч було завдано удару 41 засобом повітряного нападу. Серед них С-300, С-400, 15 крилатих ракет Х-101/Х-555, вісім ракет Х-22 і 12 балістичних ракет Іскандер-М.

Водночас, як писали аналітики Defence Express, відповідно до бойової частини ракети Х-101, яка не вибухнула, заряд був вироблений в останніх місяцях 2023 року, і відповідно повне комплектування ракети могло відбутися зовсім нещодавно.

Вас також можуть зацікавити новини: