Роман Світан оцінив запаси ракет "Циркон" в Росії / скріншот

Російські окупанти під час масованого ракетного удару по Україні могли застосувати ракету "Циркон". Такої зброї у росіян небагато, промислове виробництво не налагоджено, заявив військовий експерт Роман Світан.

"Пара десятків – не більше того. Це ще не промислове виробництво. Швидше за все, ракета ще проходить випробування. Може бути, на полі бою в тому числі. Така ймовірність є. Північнокорейці теж випробовують свої ракети KN-23 на нашій території, треба це чітко розуміти", – зазначив він в ефірі "24 каналу". 

За словами військового експерта, до кінця неясно, збили в Україні ракету "Циркон" або ж це була Х-101 "з деякими табличками від "Циркону". Він підкреслив, що цю "вундервафлю" ніхто майже не бачив – вона існує тільки в інформаційному потоці.

Відео дня

"Заявлені тактико-технічні характеристики цієї ракети, які є у вільному доступі, говорять, що вона може запускатися зі стандартних шахт різного базування – морського, підводного, наземного – і йти на гіперзвуці на дуже великих висотах (30-40 км). (...) Коли ракета заходить на ціль, то будь-яка ракета такого рівня з бойовою частиною до півтонни, її зупинить сама атмосфера, сповільнить швидкість до 2-3 махів", – пояснив він. 

Світан додав, що збити таку ракету можна і з Patriot, і з SAMP/T.

Застосування ракети "Циркон" в Україні

7 лютого Росія в черговий раз масовано обстріляла Україну ракетами. Видання Defense Express писало, що українські захисники могли збити в Києві "гіперзвукову" ракету "Циркон". Експерти звернули увагу на уламки, де присутнє маркування "3М22", відповідне саме цій ракеті.

У свою чергу військово-політичний оглядач Олександр Коваленко вважає, що "Циркон" скоріше не був застосований, ніж навпаки. Він додав, що офіційних підтверджень застосування РФ по Україні на ранок 7 лютого ракет "Циркон" не було.

Вас також можуть зацікавити новини: