Швидше за все це була ракета серії 9М723, при складанні якої застосовувалися запчастини, призначені для 3М22 / колаж УНІАН, фото Defense Express, Нацполіція

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прокоментував інформацію нібито про знайдені залишки "гіперзвукової ракети" 3М22 "Циркон" у Дніпровському районі Києва в районі зруйнованої лінії електропередач.

Він зазначив, що офіційних підтверджень застосування РФ по Україні на ранок 7 лютого ракет "Циркон" не було. На його думку, 3М22 "Циркон" це дуже проблемна, сира і насилу прийнята на озброєння протикорабельна гіперзвукова ракета. 

Коваленко пояснив, чому він упевнений, що по Україні скоріше не був застосований 3М22 "Циркон", ніж навпаки.

Відео дня

"Ракета "Циркон" це не КРМБ "Калібр". Для неї потрібні унікальні пускові установки і унікальні носії. Її перспективними носіями є на сьогодні напівмертві ТАРКР проекту 1144 "Орлан", а саме, небоєздатний "Петро Великий" і "Адмірал Нахімов", який знаходиться у вічному ремонті. Так само цю ракету можуть застосовувати АПЛ проекту 885М "Ясен-М" і 949А "Антей" і жодної з яких немає в Чорному морі. Так само, перспективними носіями "Цирконів" можуть стати фрегати проекту 22350М. Але саме в модифікації "М", закладка яких навіть не стартувала", - написав він.

Експерт не виключає того, що для 3М22 "Циркон" міг бути створений сухопутний, мобільний носій або пускова.

"Якщо включити фантазію, то це цілком міг би бути контейнерний тип, на зразок Club-K - контейнерний комплекс в стандартному 20 - і 40-футовому ISO-контейнері, що розміщує протикорабельні ракети 3М-54КЕ, 3М-54КЕ1, Х-35УЕ або ракети класу поверхня-поверхня 3М-14КЕ, Х-35УЕ. Але, про інтеграцію 3М22 в сухопутну ПУ нічого не говорилося і не повідомлялося навіть на базовому рівні пліток і конспірології. А сам процес, такої інтеграції, навряд чи під силу російському ВПК. Приховати ж таке досягнення кулібіних було б складно", - пояснив аналітик.

Він вважає, що швидше за все це була ракета серії 9М723, при складанні якої застосовувалися запчастини, призначені для 3М22, тому і бул знайдений такий напис на шматку металу.

"Не рідкість, коли в російських ракетах застосовуються штампи одних і тих же запчастин, це спрощує технологічні процеси. З урахуванням того, що в Росії в останні місяці намагаються робити ставку на виробництво більшої кількості балістичних ракет, абсолютно не виключено, що частина ЗЧ призначених на виготовлення непотрібних у війні "Цирконів", з НВО машинобудування пішли саме в цехи збірки 9М723 на Воткінський завод", - додав Коваленко.

Росія вдарила "Цирконом" по Києву - деталі

Видання Defense Express писало, що ймовірно під час ракетної атаки 7 лютого Росія спробувала вразити цілі в Києві за допомогою "гіперзвукової " ракети ЗМ22 "Циркон". 

Експерти звертають увагу на відповідне маркування. "Зокрема на одному з уламків присутнє маркування "3М22", відповідна саме цій ракеті, яка разом з Х-47 "Кинджал" входить в так звані "вундерваффе" Путіна", - писали аналітики.

Вас також можуть зацікавити новини: