Експерт розповів про стан ядерної зброї в Росії / фото ua.depositphotos.com

Експерт з питань міжнародної безпеки Олексій Їжак заявив, що ядерна зброя в Росії деградує, а останні ядерні боєприпаси в РФ виготовляли ще в 80-х роках. Стратегічно важлива навіть не сама Росія, а можливість потрапляння ядерної зброї в погані руки після розпаду РФ. 

"Були повідомлення, що вони збираються проводити гідроядерні випробування. Але суперкомп’ютери у них крадені, як і сама ядерна бомба. У принципі, все інше в такому ж стані. Ядерна зброя у них не модернізувалася", – наголосив він в ефірі телеканалу FREEДОМ.

Водночас, за словами експерта, в РФ все ж проводили модернізацію носіїв, інфраструктури та можливо системи управління. 

Відео дня

"Російська ядерна зброя просто деградує. Її було багато, номінально вважається що 4 тис. одиниць, що досить багато, як і в Китаю. Але Китай дійсно може створювати нове, у них достатньо технологій, щоб нарощувати арсенал. Тому з точки зору стратегії, важлива не Росія. Росія важлива з точки зору розповсюдження, якщо вона почне розпадатися, то, ця ядерна зброя може потрапити в погані руки", – додав Їжак.

Ядерна зброя в РФ

Росія продовжує "брязкати" ядерною зброєю від початку повномасштабного вторгнення в Україну. Здебільшого погрози лунали з боку представника Радбезу РФ та колишнього президента країни Дмитра Медведєва. Проте нещодавно подібну заяву зробила представниця МЗС РФ Марія Захарова. Вона звинуватила США в утиску "корінних інтересів" РФ, а також закликала "не випробовувати терпіння" Росії.

Водночас експерт Олексі Їжак каже, що російські ядерні погрози з кожним разом стають комічнішими. Він нагадав, що хоча в РФ і ставляться до ядерної зброї як до чогось, подарованого богом, насправді її вкрали в США. Сам СРСР розробити її не зміг би.

Вас також можуть зацікавити новини: