Їжак нагадав, що СРСР вкрав ядерну бомбу в Штатів, а не розробив самостійно / фото ua.depositphotos.com

Експерт з питань міжнародної безпеки Олексій Їжак заявив, що ядерні погрози з боку Росії стають комічними та безглуздими. Проте ядерний шантаж Кремль застосовуватиме до самого завершення російської війни проти України. 

Коментуючи чергову заяву Дмитра Медведєва щодо загрози ядерної війни в ефірі телеканалу FREEДОМ, експерт наголосив, що ядерний шантаж продовжить переходити у сферу "дедалі комічнішого". 

"Завжди, коли з’являється Медведєв, це все-таки трошки комічно. Але сама ця російська ідея про те, що ядерна зброя була дана Росії самим богом, і тепер вона дає якісь особливі права, вона, звичайно, на жаль, дуже вкорінена в російській еліті. Інша річ, що росіяни плутають бога зі Сталіним, і забувають, що Сталін вкрав за допомогою Берії ядерну бомбу в Сполучених Штатів. Сам би Радянський Союз її не зробив. І ось цю крадену бомбу вони вважають, що це було дано богом", – пояснив Їжак.

Відео дня

Експерт зазначив, що хоча в РФ продовжують робити заяви щодо застосування ядерної зброї в разі загрози її існуванню, це говорить не Шойгу чи  Герасимов, які хоча б знаходяться поруч із умовною червоною кнопкою, а Медведєв.

"Це говорить Медведєв, який узагалі вже, якщо й бачив цю кнопку, то забув, який вона має вигляд. І все це стає дедалі комічнішим. Але, звісно ж, треба повторити те, що завжди кажуть Сполучені Штати в таких випадках, – усе, що стосується ядерної зброї, – це серйозно, і треба уважно стежити, і уважно спостерігати за всіма діями, яких Росія вживає в цій сфері", – додав він, зауваживши, що реальних дій на тлі ядерних погроз з боку РФ поки не видно. 

Ядерні погрози РФ

Росія продовжує лякати світ застосуванням ядерної зброї від початку повномасштабного вторгнення  в Україну. Здебільшого заяви щодо її застосування робить колишній президент РФ Дмитро Медведєв. Зокрема, "червоною лінією" він називає деокупацію українського Криму. 

Водночас начальник Головного управління розвідки МО України Кирило Буданов заявив, що звільнення українського півострова буде болісним для окупантів. Проте він переконаний, що ядерну зброю ворог не застосує. 

Крім Медведєва, ядерні загрози лунають і від інших російських чиновників. Так, представниця Міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова заявила, що Росія не збирається йти шляхом ядерної ескалації із Заходом. Водночас вона наголосила, що іншим "не варто випробовувати її терпіння".

Вас також можуть зацікавити новини: