Британія передала Україні три таких вертольоти / скріншот

Британські вертольоти Sea King, які Лондон передає Україні, не просто транспортний засіб, але ще і протикорабельний комплекс.

Як пише військовий оглядач Олександр Коваленко, вказані вертольоти призначені не тільки для пошуку, але для знищення підводних човнів. "Sea King можуть застосовувати як торпеди Mk-46 і глибинні торпеди для ураження підводних об'єктів, так і ракети AGM-65 Maverick - для ураження надводних об'єктів, що робить його таким собі повітряним протикорабельним комплексом. І в наших реаліях це дуже актуально, адже простори Чорного моря продовжують непомітно борознити ПЧП проекту 636 "Варшав'янка", - поділився Коваленко.

Вказані субмарини можуть підходити до українського узбережжя, на відміну від кораблів, на максимально допустиму відстань і здійснювати пуски КР "Калібр" з підводного положення.

Відео дня

"До слова, сьогодні у ході ракетного удару по Україні здійснювалися пуски КР "Калібр" саме з Варшавянок. А тому, відчуваю стійку надію, що саме Sea King може в доступному майбутньому відкрити рахунок потопленим у Чорному морі "Варшав'янкам".

Sea King для України - що відомо

У листопаді 2022 року Британія офіційно оголосила про передачу Україні пошуково-рятувальних вертольотів Sea King. Перший вертоліт прибув в Україну вже того ж місяця. Українські екіпажі протягом шести тижнів навчалися польотам і обслуговуванню Sea King.

Нещодавно стало відомо про перекидання ще одного вертольота.

Залежно від модифікації, вертоліт здатний виконувати як бойові завдання зі знищення підводних човнів, так і рятувальні місії в морі.

Вас також можуть зацікавити новини: