Світан пояснив роль танків Abrams на передовій / колаж УНІАН, фото US Army, скріншот

У понеділок, 25 вересня, стало відомо, що Україна отримала від Сполучених Штатів Америки перші танки Abrams з обіцяних 31. Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Роман Світан вважає, що зараз це суттєво не вплине на ситуацію на полі бою.

Як зазначив експерт в ефірі "24 каналу", перевагою поставок танків Abrams є те, що Штати також передають Україні систему їхнього обслуговування.

"Сучасний танк потрібно обслуговувати не менш якісно, аніж літак. Це дуже трудомісткий процес, у який залучено багато людей та техніки. І якщо США надали ЗСУ цю техніку, це означає також, що для її обслуговування вже підготовлені відповідні спеціалісти", – наголосив він.

Відео дня

Це є свідченням того, що в майбутньому українське військо може отримати більше танків, ніж було обіцяно на початку. Проте, як стверджує Світан, не варто сподіватися, що перша партія танків з 10 одиниць одразу ж відправиться на фронт. 

"10 або 30 танків, які незабаром стануть на озброєння Сил оборони, вистачить хіба що на те, щоб посилити одну з бригад. Натомість для того, щоб Abrams відіграли помітну роль у прориві позицій окупантів, їх потрібно застосовувати в кількості, що наближається до 100 машин", – вважає він.

Водночас Світан зауважив: якщо США нададуть втричі більше танків, ніж було обіцяно, цю кількість можна буде застосувати поблизу Роботиного, Старомлинівки або Бахмута. Зараз же наявна в Україні кількість танків Abrams може допомогти лише у вогневій підтримці піхоти, яка наступає попереду.

Танки Abrams для України

25 січня 2023 року президент США Джо Байден повідомив, що Штати нададуть Україні 31 танк Abrams. Зазначалося, що також відправлять вісім емонтно-евакуаційних машин для їх обслуговування.

У Пентагоні одразу попередили, що доставка цих танків в Україну триватиме кілька місяців. 25 вересня NYT повідомило, що перші танки Abrams уже в Україні, проте невідомо, про яку кількість танків ідеться. 

Передачу перших танків підтвердив і президент України Володимир Зеленський. 

Вас також можуть зацікавити новини: