twitter.com

Росія виступила проти антиросійських білбордів, які раніше в листопаді з'явилися в Чорногорії, повідомляє LB.ua з посиланням на агентство Рейтер.

Білборди, підписані якимись "Чорногорськими патріотами", мабуть, натякають на невдоволення частини жителів цієї колишньої югославської республіки спірними і "завислими" російськими інвестиційними проектами, і на їх надії на вступ країни в Євросоюз і НАТО, відзначає агентство.

На одному з таких плакатів розміщені слова письменника і політика Мілована Джиласа (Milovan Djilas): "Росіяни ніколи не були друзями чорногорців, ми завжди були для них розмінною монетою".

Відео дня

Читайте такожЧорногорія приєдналася до санкцій ЄС проти Росії заради вступу до ЄС і НАТО

Ще один плакат натякає на торішній коментар посла Росії в Сербії Олександра Чепуріна, який порівняв Чорногорію з мавпою в її прагненні вступити до НАТО "в надії отримати банан". "Краще банан в руці, ніж російський чобіт на шиї", - свідчить напис на білборді.

twitter.com

У МЗС Чорногорії підтвердили отримання ноти протесту від посольства Росії 19 листопада, незабаром після появи цих щитів. При цьому у відомстві не знають, хто стоїть за появою білбордів. Спочатку на них було розміщено логотип НАТО, але пізніше він зник. Також представники МЗС заявили, що написи на щитах є "абсолютно неприйнятними" і жодним чином не відображають державну політику.

Читайте такожСербія має ввести санкції проти Росії якщо хоче вступити в ЄС

Сербія, від якої Чорногорія відокремилася в 2006 році, прагне підтримувати теплі стосунки з Росією. На відміну від Чорногорії, вона відмовилася приєднатися до європейських санкцій проти Москви через Україну, незважаючи на те, що також прагне членства в ЄС. 20 листопада ЄС зажадав від Сербії ввести санкції проти Росії, а МЗС РФ порадило Белграду добре подумати перед введенням обмежувальних заходів.