Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп 12 вересня планує підписати указ, що дозволяє застосовувати санкції проти будь-яких іноземних юридичних і фізичних осіб, які були помічені у втручанні у вибори на території США.

Про це Reuters повідомили два джерела, знайомі із ситуацією, передає Голос Америки.

Для введення санкцій буде достатньо свідчень, наданих спецслужбами, стверджують джерела.

Відео дня

За словами одного з джерел, "адміністрація зацікавлена у встановленні нових норм у кіберпросторі".

"Це - перший крок у встановленні певних меж, відкрите попередження про те, якою буде наша відповідь на "погану поведінку"", - заявив чиновник Білого дому.

Читайте такожРадник Трампа назвавши 4 країни, які можуть втрутитися в американські вибори 2018 року

В документі будуть перераховані відомства, відповідальні за виявлення фактів втручання в передвиборчий процес. Серед них - Офіс Директора національної розвідки, ЦРУ, Агентство національної безпеки і Міністерство внутрішньої безпеки.

Судячи з чернетки наказу, яка опинилася в розпорядженні одного з джерел Reuters, будь-яке федеральне агентство, якому стане відомо про факт іноземного втручання у вибори, має повідомити цю інформацію Офісу Директора національної розвідки

Втручання визначається в документі як спроба зламу "виборчої інфраструктури", або спроба змінити громадську думку за допомогою пропаганди в Інтернеті або систематичних "зливів" секретної політичної інформації.

У Білому домі відмовилися від коментарів з цього приводу.

Газети The Washington Post і The Wall Street Journal вже повідомляли про існування чернетки наказу, який повинен підписати президент. Білий дім свідомо не підключив до підготовки наказу Конгрес США, стверджують джерела. За словами одного з них, адміністрація президента хоче "випередити Палату представників і Сенат, які готують схожі заходи".