ЗРК Patriot / REUTERS

Виведення деяких ракетних систем США з Близького Сходу розпочнеться в жовтні. Таким чином, американські союзники у регіоні залишаться з меншим захистом на тлі того, як Білий дім загострює свою риторику про загрозу з боку Ірану.

Однак, як пише Wall Street Journal, міністр оборони Джим Меттіс вирішив вивести чотири батареї Patriot з Йорданії, Кувейту і Бахрейну наступного місяця, щоб перегрупувати сили для зміцнення протистояння проти загроз з боку Росії і Китаю.

Читайте такожNational Interest: Винищувач F-35 допоможе США побити російські С-300 і С-400

Відео дня

Про це виданню сказали кілька американських військових високого рангу. Переміщення ракет, про яке раніше не повідомлялося, стане найбільш яскравим сигналом про те, що Пентагон тепер зосереджений на Росії і Китаї, відходячи від довготривалих конфліктів на Близькому Сході і в Афганістані. Співрозмовники розповіли Wall Street Journal, що дві батареї Patriot з Кувейту і по одній з Бахрейну і Йорданії зараз вимкнені і чекають на передислокацію на територію США. Планів про їхнє оновлення поки немає.

Читайте такожArmy Times: США перегрупують сухопутні війська під війну з Росією

Видання зауважує, що деякі американські системи Patriot все ж залишаться на Близькому Сході. Але виведення чотирьох батарей стане суттєвим ослабленням можливостей в регіоні. Американські ракети розроблені в першу чергу для протиракетної оборони. Але вони можуть бути використані для наступальних операцій, якщо буде потрібно захистити не лише військові бази і об’єкти на території США, а й  в країнах-союзниках.