Ілюстрація / REUTERS

Європейський парламент закликає вжити жорстких заходів проти неофашистських та неонацистських груп, які в даний час користуються певним рівнем свободи дій в кількох країнах.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на Euractiv.

Євродепутати ухвалили резолюцію, яка засуджує збільшення кількості інцидентів, пов'язаних з ненавистю та нетерпимістю в Європі. Резолюція також закликає до вжиття заходів проти невеликих крайніх правих груп, які сприяють підвищенню рівня ксенофобії.

Відео дня

"Відсутність серйозних дій проти неофашистських та неонацистських груп дозволила виникнути нинішньому ксенофобному спалаху в Європі", - йдеться у резолюції.

Читайте такожУкраїна засудила розгул неонацистських рухів у Росії

Євродепутати особливо відзначили зростання серйозних нападів, спричинених ксенофобією, такими як атаки 2011 року в Норвегії, вбивство британської депутатки Джо Кокс та недавній напад на євродепутатку атака Елеонару Ференцо.

Резолюція закликає держави-члени засудити і посилити покарання за злочини на ґрунті ненависті. Більш того, документ вимагає заборони неофашистських та неонацистських груп або будь-якої іншої групи або об'єднання, яка прославляє нацизм і фашизм.

Ще одним важелем для дій, яку підтримують депутати Європарламенту, є це боротьба з мовою ненависті в інтернеті, який є основним інструментом поширення расистської, фашистської та ксенофобної риторики.