Канадець у суді заявив про свою невинуватість / фото flickr.com/rosenkranz

Суд китайського міста Далянь засудив громадянина Канади Ллойда Шелленберга до смертної кари за звинуваченням у контрабанді наркотиків.

Суд назвав Шеллленберга ключовим учасником міжнародної змови з метою торгівлі наркотиками, повідомляє Дождь з посиланням на канадську газету Globe and Mail. Його дії, згідно з вироком, мали "надзвичайно негативні наслідки".

Суд і слідство вирішили, що він брав участь у схемі з доставки в Австралію 222 кілограмів метамфетаміну - наркотик був захований в автомобільні покришки на складі в Даляні.

Відео дня

Також у змові брав участь китайський перекладач Шелленберга. Він виступив у суді як свідок і заявив, що підсудний змушував його купувати ножиці, рукавички і скотч для упаковки наркотику.

Читайте такожУ країні-сусідці України стратили двох людей

Канадець у суді заявив про свою невинуватість. Він стверджує, що прилетів у Китай як турист. У засудженого є десять днів, щоб оскаржити вирок.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що керівництво країни "вкрай стурбоване" рішенням китайського суду і буде домагатися того, щоб смертний вирок не був приведений у виконання.

Шелленберга затримали 3 грудня 2014 року, коли він сів на літак в Гуанчжоу. Чотири роки потому китайський суд дав йому 15 років в'язниці за участь в контрабанді наркотиків. У грудні 2018 року прокуратура призначила новий судовий розгляд за нововиявленими обставинами. Йому пред'явили звинувачення в участі в організованій міжнародною групі, що займається наркотрафіком. Відповідна стаття передбачає покарання аж до смертної кари.

Globe and Mail відзначає, що вирок призведе до посилення напруженості у відносинах між Китаєм та Канадою. У Канаді, як пише видання, новий процес над Шелленбергом багато вважають відповіддю на затримання фінансового директора китайської компанії Huawei Мен Ваньчжоу.

Раніше УНІАН повідомляв, що українка Катерина Рябальченко була виправдана за звинуваченням у контрабанді наркотиків в Малайзії. Однак, її залишили під вартою через апеляції прокурорів.