Росія скорочує витрати на закупку зброї / Flickr/Dmitriy Fomin

Росія збирається витратити мільярди доларів на зброю цього року. Але якщо придивитися до її оборонного бюджету, можна помітити «диявола в деталях».

15 січня міністерство оборони РФ оголосило про намір витратити 1,44 трильйона рублів (21,5 мільярд доларів) на військові закупки в 2019 році в рамках широкої програми модернізації застарілого озброєння. При цьому Москва стверджує, що ці витрати оновити всі арсенали на 67%. А це лише на 3% менше, ніж було вказано у її планах до 2020 року. Втім, такі російські цифри не відповідають реальності, пише приватна розвідувально-аналітична агенція Stratfor.

Читайте такожNational Interest: Росія не зможе відродити флот Ту-160

Відео дня

Експерти зауважують, що виділена цього року сума в 1,44 трильйона рублів насправді вказує на значний обвал у щорічних російських витратах на військові закупки. Адже раніше Москва планувала витратити вдвічі більше у рамках програми модернізації на 2011-2020 роки. Зіштовхнувшись з падінням цін на нафту, у Росії не було іншого вибору, як почати скорочувати оборонний бюджет починаючи з 2017-го. Тоді Міноборони РФ вперше скоротило витрати на 5%.

Нестача грошей поставила російських військових планувальників перед непростим вибором, куди скерувати наявні кошти, щоб замінити великий арсенал застарілої радянської техніки. Разом з тим, Росія зробила ядерні сили пріоритетними, віддавши їм левову частку всіх грошей на модернізацію. Тепер 82% обладнання ядерних військ оновлено. Військово-повітряні сили теж отримали найбільшу вигоду від щедрості Міноборони. Їхній флот зараз модернізований на 74%. Але військово-морський флот і сухопутні війська недоотримали необхідні їм ресурси.

Читайте такожNational Interest: Росія сильно перехвалює оновлення стелс-технології Су-57

Після років занепаду Росія спробувала відродити свою військову силу. Однак, обвал цін на нафту і санкції, якими Захід покарав її за військову агресію проти України, підривають зусилля Кремля. Хоч російські чиновники і хваляться, що нібито програма модернізації армії майже виконана, військовим планувальним доведеться на довго розтягнути ці 1,44 трильйона рублів.