У Венесуелі вибухнула політична криза / фото twitter.com/jguaido

У Венесуелі, 10 січня, відбулася інавгурація президента Ніколаса Мадуро. Він став президентом країни вже вдруге, після виборів 20 травня 2018 року. ЦВК Венесуели оголосила про перемогу чинного президента, який набрав близько 70% голосів виборців. Таким чином, Ніколас Мадуро забезпечив собі перебування на посаді президента Венесуели до 2025 року. Це поклало початок масовим заворушенням і спробі зміни влади в країні.

Передумови до початку кризи

За час своєї першої каденції Мадуро перетворив Венесуелу з однієї з найбільш перспективних країн регіону в економічно відсталу державу, у якій пригнічується свобода слова і опозиція, і на яку міжнародне співтовариство накладає санкції.

Протягом п'яти років ВВП Венесуели впав на 45%, а інфляція склала 2 007 563 646%. Країна майже щомісяця підвищує мінімальну зарплату, однак через девальвацію валюти зараз вона становить близько 10 доларів.

Через важкі соціальні умови країну вже покинули майже 3 мільйони чоловік. У 2018 році еміграція істотно прискорилася – щодня виїжджає близько 5,5 тисячі венесуельців. За прогнозами ООН, до кінця року загальна кількість емігрантів із Венесуели може досягти 5 мільйонів.

Початок ескалації конфлікту

Після оголошеної ЦВК Венесуели перемоги Мадуро, більшість країн Південної Америки, США, а також навіть парламент країни одноголосно заявили, що не визнають легітимність президента. Країни, які не визнали перемоги, відкликали своїх послів з Каракаса, а США ввели додаткові економічні санкції і зажадали провести нові вибори.

Венесуелу сколихнули масові протести. Парламент країни, який нині очолює опозиція, визнав Мадуро "узурпатором" і закликав країни світу заморозити доступ уряду Мадуро до рахунків у закордонних банках. Єдиним легітимним керівником Венесуели парламентарії назвали спікера Національної асамблеї 35-річного Хуана Гуайдо.

Події почали розгортатися більш ніж стрімко: лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе президентом Венесуели, Національна асамблея оголосила Гуайдо виконуючим обов'язки президента країни.

Хто визнав нового президента Венесуели Гуайдо

Фото twitter.com/jguaido

США відразу ж визнали легітимність Гуайдо. Відповідну заяву оприлюднив Білий дім.

Держсекретар Майк Помпео, у свою чергу, закликав Мадуро передати владу молодому опозиціонеру. "Народ Венесуели досить довго страждав від руйнівної диктатури Ніколаса Мадуро. Ми закликаємо Мадуро поступитися посадою легітимному лідеру, що показує завидну волю венесуельського народу", - підкреслив держсекретар США.

Одинадцять країн-членів «Групи Ліми» також висловили підтримку Гуайдо. «Уряди Аргентини, Бразилії, Канади, Чилі, Колумбії, Коста-Ріки, Гватемали, Гондурасу, Панами, Парагваю і Перу... визнають і висловлюють свою повну підтримку голові Національної асамблеї Хуану Гуайдо, який взяв на себе зобов'язання президента Венесуели у відповідності з конституційними нормами», — повідомила організація у заяві.

Хто залишився на стороні Мадуро

Влада Мексики не "оцінила спробу захоплення влади у Венесуелі Хуаном Гуайдою" і визнає чинним главою держави президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

"Уряд Мексики як і раніше визнає Ніколаса Мадуро президентом Венесуели", - сказав представник Міністерства закордонних справ Мексики Роберт Веласко. Його слова наводить видання "Фінансьеро", яке цитує РЕН.

Свою підтримку венесуельському президенту Ніколасу Мадуро у зв'язку із ситуацією вже висловив і президент Болівії Ево Моралес.

Також про підтримку президента Венесуели оголосили в Росії. Про це повідомив заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Андрій Клімов.

До числа прихильників Мадуро в регіоні приєдналася Куба. «Висловлюємо свою повну підтримку і солідарність Куби законному президенту Ніколасу Мадуро перед обличчям спроби державного перевороту. Суверенна воля народу Венесуели восторжествує над імперіалістичною інтервенцією. Історія засудить тих, хто заохочує і визнає змовника», — йдеться в повідомленні глави кубинського МЗС Бруно Родрігеса.

Ніколас Мадуро

Міністр оборони Венесуели Володимир Падріні Лопес заявив, що армія не визнає спікера парламенту Хуана Гуайдо президентом країни. Про це він написав на своїй сторінці у Twitter, передає місцеве видання El Nacional.

"Розпач і нетерпимість загрожують світу нації. Солдати Батьківщини не приймають президента, нав'язаного в тіні неясних інтересів або самопроголошеного поза законом", – заявив Володимир Падріні Лопес.

Міністр додав, що Боліваріанські національні збройні сили "захищають нашу Конституцію і є гарантом національного суверенітету".

Позиція Європейських структур

Європа на стороні Гуайдо / фото УНІАН

Високий представник ЄС з зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні і голова Європейської ради Дональд Туск підтримали парламент Венесуели.

"ЄС повністю підтримує Національні збори як демократично обраний інститут, повноваження якого необхідно відновити і поважати. Цивільні права, свобода і безпека всіх членів національних зборів, включаючи його голову Хуана Гуайдо, повинні дотримуватися і повністю поважатися", - заявила Могеріні.

У свою чергу, голова Європейської ради Дональд Туск зазначив, що вважає нелегітимним мандат президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

"Я сподіваюся, що вся Європа об'єднається в підтримку демократичних сил у Венесуелі. На відміну від Мадуро, парламентська асамблея, включаючи Хуана Гуайдо, має демократичний мандат від громадян Венесуели", - заявив Туск.

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні висловив підтримку Хуану Гуайдо як тимчасово виконуючому обов'язки президента країни, заявивши про його легітимність.

«Я уважно стежу за подіями в Венесуелі. Гуайдо володіє демократичною легітимністю на відміну від Мадуро. Необхідно поважати демонстрації і свободу вираження думки народу, якому набридло терпіти голод і страждати від свавілля Мадуро», — пише Таяні в твіттері.

Розрив дипломатичних відносин зі США

Ніколас Мадуро заявив про розрив дипломатичних відносин із Сполученими Штатами, після того, як адміністрація Трампа визнала лідера опозиції Хуана Гуайдо тимчасовим президентом цієї країни.

Виступаючи перед своїми прихильниками за межами президентського палацу в Каракасі, Мадуро заявив, що дає американським дипломатам 72 години, щоб вони покинули Венесуелу.

У свою чергу лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо заявив, що країна не має наміру розривати дипломатичні відносини з іншими державами.

"На підставі повноважень, наданих мені Конституцією, повідомляю керівникам всіх дипломатичних місій та усім дипломатам у Венесуелі , що наша держава бажає, щоб вони зберегли дипломатичну присутність в нашій країні",- заявив Гуайдо.

Подальший розвиток подій у Венесуелі: акції протестів і постраждалі

Протести у Венесуелі / twitter.com/jguaido

Національна гвардія Венесуели ввела бронетехніку в столичний муніципалітет Чака, повідомляє місцеве видання El Nacional.

В газеті відзначили, що у муніципалітеті Чака опозиційний лідер Хуан Гуайдо оголосив себе главою країни.

Жертвами протестів у Венесуелі стали 16 людей, понад 150 затримані.

У штатах Португеса, Барінас, Тачіра, Каракасі, Амасонас, Болівар в цілому в результаті зіткнень загинули 16 осіб.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на місцеві ЗМІ.

За даними голови неурядової організації "Кримінальний форум" Альфредо Ромеро, опублікованими в твіттері, всього 152 людини були арештовані з початку протестних акцій в Венесуелі.

У ЗМІ вже з'явилися повідомлення про масовий перехід військової та мілітаризованої поліції в Каракасі на бік демонстрантів. Трамп, у свою чергу, заявив, що не виключає жодного сценарію щодо Каракаса. Ймовірно, Сполучені Штати готові надати не тільки політичну підтримку спікера парламенту.