Експерт вважає, що без вождя Росія не зможе існувати / фото УНІАН

Директор Інституту трансформації суспільства, економіст і політолог Олег Соскін висловив думку, що в Росії неодмінно звеличують якого-небудь тоталітарного лідера, оскільки громадяни масово охоплені хворою імперською свідомістю.

Читайте такожРадісний день в пеклі: експерт розповів, що буде з Росією після смерті Путіна

"Тому що у людей просто хвора свідомість – імперська. Ці люди не здатні жити самостійним життям, бо так звеличують Сталіна і Миколу II. Сталін був і залишається для росіян свого роду сакральною маткою в мурашнику. Вони поклоняються цій матці, тому що більшість з них не має самостійної власної свідомості та механізму мислення. Тому їм потрібна матка-вождь, що буде за них думати", - сказав він в рамках чату на Главреді.

Відео дня

За словами Соскіна, прагнення росіян до поклоніння вождю вміло використовує нинішній лідер Володимир Путін. Він нерідко згадує персон з історії, вказуючи на правильний спосіб життя, до якого має в майбутньому прагнути російське суспільство.

"Путін весь час проводить цю паралель, і бандитська КГБестсько-корпоративна еліта, правляча в Російській Федерації, постійно посилається на вождів кшталт Сталіна і Миколи II, підкреслюючи, що жити треба саме так, тому що це правильний устрій. Інакше росіяни просто не вміють жити. Якщо вони не будуть поклонятися Сталіну, тоді і Путіну не можна поклонятися, тоді і царя немає. А якщо немає царя, значить, впаде мурашник. "Мурахи" бояться самостійно жити, не знають, як це, тому і зберігають цю "некрофільну свідомість", тобто поклоніння мертвих, культ мертвих. Це одна з найбільш небезпечних властивостей сучасної Російської Федерації", - зазначив спікер.