Ілюстрація REUTERS

Уряд Німеччини побоюється, що розгром джихадистського угруповання "Ісламська держава" може призвести до появи глобальної підпільної терористичної мережі ІДІЛ.

Серед союзників у боротьбі проти цього угруповання встановилася "широка згода" в тому, що "боротьба проти ІДІЛ в Іраку і Сирії ще не закінчена", заявила міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн, передає Deutsche Welle.

"Нам відомо, що халіфат в Сирії та Іраку фізично розгромлений. Але слід констатувати, що в даний час ІДІЛ змінює своє обличчя, глибше йде в підпілля і там формує мережі з участю інших терористичних угруповань - фактично глобальної терористичної мережі", - пояснила фон дер Ляйєн.

Відео дня

Читайте такожДерждеп заявив про знищення США 99% сил "Ісламської держави"

У свою чергу міністерство оборони Франції вказало, що світова спільнота повинна гарантувати, що в Сирії або іншому регіоні світу не станеться відродження або метаморфози ІДІЛ".

Виконувач обов'язків міністра оборони США Патрік Шенахен підтвердив готовність його країни до подальшої участі в коаліції, яка бореться проти ІДІЛ. Шенахен обіцяв боротися разом з союзниками за остаточну перемогу над ІДІЛ як на Близькому Сході, так і в інших регіонах, зокрема, надаючи  підтримку владі на місцях. При цьому він зазначив, що зараз коаліція "змінює тактику".

Зі свого боку Урсула фон дер Ляйєн розповіла про зміну стратегії "з чисто військової боротьби проти ІДІЛ і терору на довгострокову стабілізацію регіону". Як показав приклад Іраку, відновлення економіки є "найкращою зброєю проти терору", оскільки "люди отримують перспективи і майбутнє", зазначила міністр оборони Німеччини.