Ілюстрація / REUTERS

США включили Росію у список з 35 країн, в яких американцям загрожує викрадення. Держдепартамент оприлюднив поради щодо подорожей, в яких позначив небезпечні для своїх громадян країни літерою «K». Як пояснили у відомстві, цю відмітку отримали ті куточки світу, де існує «ризик викрадення чи взяття у заручники силами кримінальних чи терористичних груп».

Читайте такожAmnesty International заявила про зниження числа страт до 10-річного мінімуму

Як повідомляє Newsweek, позначка з’явилася вперше. Але в Держдепартаменті пояснили, що вона слугує меті «забезпечити чітку і вичерпну інформацію про безпеку для громадян США, щоб вони могли зробити поінформоване рішення щодо поїздок». Тож під літерою «K» опинилися Афганістан, Алжир, Ангола, Бангладеш, Буркіна-Фасо, Камерун, ЦАР, Колумбія, ДР Конго, Ефіопія, Гаїті, Іран, Ірак, Кенія, Ліван, Лівія, Малайзія, Малі, Мексика, Нігер, Нігерія, Пакистан, Папуа-Нова Гвінея Філіппіни, Росія, Сомалі, Південний Судан і Судан, Сирія, Тринідад і Тобаго, Туреччина, Уганда, Венесуела і Ємен. Частина України теж потрапила в цю категорію. Позначкою «К» в Держдепартаменті позначили окуповані Росією частини Донбасу і Крим.

Відео дня

Читайте такожНазвані бюджетні міста світу для одноденної подорожі

В Раді закордонної безпеки США зауважили, до викрадення «відбуваються нерегулярно групами організованої злочинності» у Москві й рідше на Далекому Сході Росії. Разом з тим, в Раді зауважили, що в деяких країнах ризик бути викраденим можна локалізувати.

Тому Держдепартамент не радить громадянам США подорожувати на Північний Кавказ включно з Чечнею і горою Ельбрус «через загрозу терактів, викрадень і ризики, пов’язані з громадянськими заворушеннями». Також у відомстві радять американцям утриматися від поїздок в український Крим «через російську окупацію української території й порушення з боку окупаційної влади».