Тод Волтерс став головнокомандувачем Об'єднаних сил НАТО у Європі / фото www.af.mil

Американський генерал Тод Волтерс офіційно став верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил Організації північноатлантичного договору (НАТО) у Європі.

Церемонія зміни командування відбулася у штабі верховного головнокомандувача у місті Монс (Бельгія) і транслювалася на сайті Альянсу.

Волтерс змінив на цій посаді генерала сухопутних сил США Кертіса Скапарротті.

Відео дня

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у виступі на церемонії заявив, що під час "холодної війни" верховні головнокомандувачі ОЗС НАТО в Європі очолювали Альянс у зусиллях зі стримування дій Радянського Союзу, а пізніше сприяли припиненню війн на Балканах, робили внесок у пошук можливості перемогти "Аль-Каїду" в Афганістані, сприяли поширенню свободи і демократії в Європі.

Читайте такожКраїни НАТО погодили заходи з посилення безпеки у Чорному морі

"Генерал Скапарротті, Ваш час з нами визначався усе більш агресивними діями Росії і постійною загрозою тероризму та нестабільністю на Близькому Сході і в Північній Африці. Ваше лідерство та працьовитість підтвердили крайню важливість зміцнення Альянсу", - наголосив Столтенберг.

"За час Вашого командування ми здійснили найбільше посилення нашої колективної безпеки за багато поколінь", - сказав генсек НАТО і додав, що на східному рубежі НАТО були розміщені чотири багатонаціональні бойові підрозділи і була посилена готовність сил Альянсу.

У свою чергу Скапарротті заявив, що "євроатлантична безпека продовжує змінюватися безпрецедентними темпами".

Читайте такожНАТО та Росія повністю припинили співпрацю – МЗС РФ

На його переконання, НАТО має продовжувати втілення змін для збереження єдності Альянсу, захисту людей і територій, цінностей, які єднають Альянс. "І розвивати сили, які будуть пильними в умовах миру, швидко реагуватимуть в умовах кризи і матимуть перевагу у конфлікті", - наголосив він.

Як сказав Волтерс, за останні 70 років, за час існування Альянсу, серед країн-членів панував мир, що є колосальним досягненням, і це має залишатися "нашим зобов'язанням".

Як ідеться в повідомленні на сайті НАТО, генерал Волтерс був командувачем Військово-повітряних сил США у Європі, командувача ВПС США в Африці, командувачем Об'єднаних ВПС Альянсу і директором Об'єднаного центру підготовки ВПС.