Столтенберг нагадав, що Росія розмістила нові ракети в Європі / wikipedia.org

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що Росія не здійснила жодного кроку для повернення до відновлення дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Про це він повідомив у Вашингтоні під час виступу перед обома палатами Конгресу США (Сенатом і Палатою представників).

"Росія розмістила нові ракети у Європі. Вони мобільні, їх важко виявити, мають ядерний потенціал, залишають обмежений час на попередження і зменшують поріг для застосування ядерних озброєнь у збройному конфлікті", - зазначив Столтенберг.

Відео дня

"Позиція НАТО об'єднана і чітка: Росія порушує Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Немає нових американських ракет в Європі, але там нові російські ракети. Я продовжую закликати Росію відновити дотримання цього договору. Але наразі Росія не здійснила кроків, щоб зробити це, і час збігає", - наголосив він.

Читайте такожМЗС про вихід Росії з ракетного договору: Україна залишає за собою право створювати ракетне озброєння

"Ми не хочемо нової гонки озброєнь, ми не хочемо нової холодної війни, але ми не повинні бути легковірними. Угода, яка дотримується лише однією стороною, не буде забезпечувати нашу безпеку. Отже, ми повинні також підготуватися до світу, у якому не буде Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Ми будемо зваженими і координуватимемо дії. Ми не будемо відзеркалювати те, що робить Росія. НАТО не має наміру розміщувати ядерні ракети наземного базування у Європі, але НАТО завжди вживатиме необхідних кроків для забезпечення надійного і ефективного стримування", - наголосив генсек Альянсу.

Як повідомляв УНІАН, 4 березня 2019 року Росія офіційно заявила про вихід з ДРСМД, аргументуючи це «необхідностю вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору».

В Міністерстві закордонних справ України розцінили це як намір Росії встановити контроль над регіоном від Балтії до Середземного моря шляхом виходу з ракетного договору.

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що Вашингтон висунув Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД. За його словами, серед різних порушень, які Росія здійснювала протягом багатьох років, - розробка і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ "Новатор 9М729", яка дозволяє запускати крилаті ракети на великі відстані, що заборонені договором. У Сполучених Штатах дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов'язання за ДРСМД як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Після того, як сплив термін ультиматуму, президент США Дональд Трамп заявив, що не допустить, аби ядерний потенціал Росії переважав потенціал цивілізованого світу, і оголосив, що 2 лютого США розпочинають шестимісячний період виходу з ДРСМД.

Президент РФ Володимир Путін тоді заявив, що відповідь Росії на вихід США з ДРСМД буде дзеркальною, і Москва також призупиняє свою участь у договорі.

2 лютого Управління комунікацій та преси Міноборони України на інформаційний запит УНІАН заявило, що РФ за 250 км від кордону України розгорнула ракетну бригаду з 12 пусковими установками комплексів "Іскандер-М", ракети яких можуть мати на озброєнні ядерні боєголовки (дальність дії - до 500 кілометрів).

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США було підписано 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США та їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.