В ООН застерігають, що вірогідність початку ядерної війни сьогодні висока, як ніколи / wikipedia.org

Ризик бойового застосування ядерної зброї досяг найвищого рівня з часів Другої світової війни. Експерти ООН з питань безпеки наголошують, що це «невідкладна» проблема, до якої світу варто дуже серйозно поставитися.

Як повідомляє Business Insider, директор Інституту ООН з дослідження питань роззброєння Рената Дван заявила, що всі країни з ядерною зброєю запустили програми модернізації своїх арсеналів.

Читайте такожBusiness Insider: Ядерна війна між Індією і Пакистаном підірве клімат Землі й спричинить всесвітній голод

Відео дня

Тим часом, ландшафт контролю озброєнь змінюється частково через стратегічне змагання між Китаєм і США. Традиційні угоди про контроль озброєнь зазнають ерозії через появу нових видів війни, в яких домінують збройні групи й найманці, а також новітні технології. Все це розмиває межу між нападом і обороною.

Про це Дван заявила журналістам у Женеві. Всі переговори про ядерне роззброєння зайшли в глухий кут два десятиліття тому. Однак, 122 країни підписали угоду, яка забороняє ядерну зброю. Частково вони зробили це через розуміння ризиків.

Читайте такожWashington Post: США й Іран опинилися за крок до війни

«Гадаю, це реальний заклик до визнання того, ризик початку ядерної війни особливо високий сьогодні. І ризики застосування ядерної зброї з різних факторів тепер найвищий, ніж будь-коли після Другої світової війни. А в ЗМІ про це не говорять», - наголосила експерт ООН.

Дван додала, що світу потрібно припинити ігнорувати загрозу з боку ядерних арсеналів.

«Те, що ми думаємо про це, як ми діємо і як намагаємося керувати ризиком, на мою думку, — це досить велике і нагальне питання, яке не відображене належним чином в Раді безпеки ООН», - сказала вона.