Ілюстрація / REUTERS

Білий дім готується обійти ембарго, накладене конгресом США на постачання зброї в країни Перської затоки.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела, передає РБК.

На цьому тлі 25 травня держсекретар Майк Помпео доручив схвалити продаж зброї на $8,1 млрд в Йорданію, Саудівську Аравію і ОАЕ для стримування Ірану, передає Reuters.

Відео дня

Для того, щоб обійти заборону конгресу, Білий дім послався на можливість введення надзвичайної ситуації, яка дозволяє здійснювати поставки зброї "в інтересах національної безпеки". "Ці поставки будуть підтримувати наших союзників, зміцнювати стабільність на Близькому Сході й допомагати цим країнам стримувати та захищати себе від Ісламської Республіки Іран", - підкреслив Помпео.

Читайте такожBusiness Insider: США буде нелегко перемогти у війні з Іраном

Рішення адміністрації Трампа вже викликало негативну реакцію в американському парламенті. "Я розчарований, але не здивований, що адміністрація Трампа знову не змогла розставити пріоритети в наших довгострокових інтересах національної безпеки або захисту прав людини. Замість цього вона надає допомогу авторитарним країнам, таким як Саудівська Аравія", - заявив сенатор-демократ Боб Менендес, передає Bloomberg.

За даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (SIPRI), з 2013-го по 2017 рік Саудівська Аравія була найбільшим імпортером американських озброєнь - в ці роки на Ер-Ріяд припадало 18% всього американського експорту зброї.

Як повідомлялося раніше, 24 травня Дональд Трамп повідомив, що Сполучені Штати відправлять на Близький Схід 1,5 тисячі військових. Це рішення він пояснив тим, що вони допоможуть захистити вже присутніх в регіоні військовослужбовців.