Ілюстрація / REUTERS

Росія, Китай та Іран використовують своїх громадян, які навчаються в США, щоб отримати доступ до секретних американських технологій.

Це випливає з доповіді, яку співробітник одного з підвідомчих міністерству внутрішньої безпеки США структур Луїс Роди представив фінансового комітету Сенату у середу, 5 червня, пише DW.

Зокрема, в. о. помічника голови відділу розслідувань Бюро у справах імміграції та митного контролю Роді заявив, що, як відомо відділу, Росія, Китай та Іран активно використовують безліч різних схем, щоб незаконним шляхом отримати в США технології військового або подвійного призначення, які підлягають експортному контролю.

Відео дня

Читайте такожForbes: Українці серед найбільших груп біженців у США

Одним з таких способів є інспірація в університетське середовище США, де панує атмосфера відкритості, що сприяє успішному проведенню досліджень, наголошується в документі. Такі противники США, Росія, Китай та Іран, можуть використовувати це для отримання доступу до стратегічно важливої інформації і технологій, вказує Роді. За його твердженням, ці країни прагнуть отримати секретні дані, щоб посилити власний військовий потенціал або досягти ті чи інші економічні цілі.

Станом на травень 2019 року у США налічується понад 1,3 млн іноземних студентів, в тому числі майже 6,2 тисячі росіян, більш 357,8 тисячі китайців і 11,3 тисячі іранців.