В японській Осаці завершився саміт лідерів "Великої двадцятки".

Відео дня

Лідери G20 підтвердили необхідність вільної, справедливої і недискримінаційної торговельної політики, заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе під час підсумкової прес-конференції. Про це передає Reuters.

Читайте такожТрамп запропонував Кім Чен Іну зустрітися в демілітаризованій зоні

"Глобальна економіка як і раніше стикається з ризиками, оскільки зберігається напруженість у торгівлі", - підкреслив Абе.

Він також зазначив, що лідери G20 погодилися з необхідністю контролю глобального економічного зростання з боку країн-членів групи. Вони підтвердили, що готові прийняти подальші заходи при необхідності.

Також у підсумковій прес-конференції були порушені ситуація в Ірані і екологічні проблеми.

Ухвалення спільної підсумкової заяви очікується найближчим часом, узгодження тексту все ще триває. Зокрема, як повідомляє видання Kyodo, лідери G20 погодилися з задекларованою метою скоротити до нуля викиди пластикових відходів вже до 2050 року. Проте виник ряд розбіжностей з інших екологічних питань - зокрема, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не стане підписувати комюніке, якщо в тексті не згадають Паризьку хартію по клімату, яка набрала чинності в 2016 році.

Зазначимо, що в рамках саміту G20 кілька разів піднімалося питання України. Зокрема, під час зустрічі Дональда Трампа та Ангели Меркель обговорювалася підтримка українських економічних реформ. Крім того, під час зустрічі з Володимиром Путіним прем'єр-міністр Британії Тереза Мей зажадала повернути українських полонених моряків.

Як повідомляв УНІАН, саміт G20 в японській Осаці розпочався вчора, 28 червня, із зустрічі президента Сполучених Штатів Дональда Трампа та японського прем'єра Сіндзо Абе. Лідери США і Японії обговорювали, зокрема, торгівлю і постачання озброєння.

Головною очікуваною подією на саміті "Великої двадцятки" стала зустріч президентів Росії і США Володимира Путіна та Дональда Трампа. Трамп і Путін обговорили стан справ в Україні, Сирії, Ірані, Венесуелі. Крім того, темою для розмови стало питання ядерного роззброєння, пише Обозреватель.

Головне на саміті G20:

Макрон висловив надію на те, що в липні відбудеться зустріч у "нормандському форматі", де будуть обговорювати українське питання.

Тереза Мей зажадала від Путіна зайнятися деескалацією ситуації в Україні і звільнити українських моряків.

Трамп зустрівся з Путіним і заявив, що "було досягнуто багато" у сфері торгівлі. Глава США також запевнив, що США і Китай можуть "з легкістю врегулювати" торгові суперечки.

Ангела Меркель в Осаці прокоментувала свої недавні напади тремтіння на офіційному заході: "Впевнена, що як це з'явилося, так само і пройде".

Трамп заявив, що розглядає різні варіанти розв'язання питання про закупівлю Туреччиною російських С-400.

На полях саміту пройшов окремий захід, присвячений розширенню ролі жінок у суспільстві. На ньому виступили королева Нідерландів Максима Зоррегуета і Іванка Трамп.

Лідери G20 домовилися повністю припинити викид пластику у Світовий океан до 2050 року.