Ангела Меркель / фот REUTERS

Лідери держав і урядів країн Великої двадцятки на саміті в японській Осаці, попри розбіжності, змогли затвердити кінцеве комюніке та включити у нього питання про захист клімату.

Як повідомляє Deutsche Welle, канцлерка ФРН Ангела Меркель заявила, що Дональд Трамп виступив проти питання про екологію, але у підсумку США погодилися з тим, що інші учасники підтвердять у комюніке свою прихильність захисту клімату і що документ буде прийнятий в форматі «19+1».

Читайте такожВ ООН віщують кінець прав людини через клімат: багаті куплять найкращу частину Землі для себе

Відео дня

За словами Меркель, документ містить пасаж, аналогічний тому, що був ухвалений на попередній зустрічі G20 у Буенос-Айресі в 2018 році. Тоді всі країни, за винятком США, підкреслили, що зобов'язання в рамках Паризької угоди про захист клімату «незворотні». У документі було також зафіксовано, що США мають намір вийти з Паризької угоди, оскільки американський лідер Дональд Трамп вважає, що ця угода нібито утискає інтереси його країни на користь інтересів інших держав.

Крім того, канцлерка Німеччини також повідомила, що в тексті остаточного комюніке саміту в Осаці згадано й іншу спірну тему — міграцію. Там сказано, що країни G20 будуть прагнути до тісної співпраці з ООН та іншими міжнародними організаціями в питанні міграційної політики.

«У цьому сенсі ми досить значно просунулися вперед», — констатувала Меркель.

Нагадаємо, на зустрічі «Великої двадцятки» (G20) учасники уклали першу міжнародну угоду зі скорочення пластикових відходів у світовому океані. В угоді сформульовані загальні для всіх правила з боротьби з пластиковим забрудненням та прописані конкретні необхідні заходи. Також у договорі передбачена підтримка інновацій в цій галузі та поліпшення наукових методів аналізу й спостереження. Виконання угоди країни здійснюватимуть на добровільних засадах. Раз на рік підписанти планують випускати звіт про досягнення у боротьбі з пластиковими відходами.