Дональд Трамп / REUTERS

Барак Обама ніколи не бував в Україні з президентським візитом. І він єдиний президент США, який не зробив це за роки української незалежності. Дональд Трамп повинен побувати в Києві, який провів масштабне перетворення країни на краще. До того ж існує 10 причин, чому президент США повинен побувати з візитом в Україні.

Про це в статті для Atlantic Council пише президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

Перша причина, на його думку, — це те, що в нашій країні існують великі можливості для американського бізнесу. Компанії зі США за підтримки Американської торговельної палати працюють тут з 1992 року.

Відео дня

Читайте такожBloomberg: Україна стала на шлях, який змінив посткомуністичну Європу

Сотні їхній представників можуть розповісти про свої успішні історії. Заклад мережі McDonald’s на київському центральному залізничному вокзалі став одним з найбільш завантажених у світі. Американська Cargill збирається у вересні відрити глибоководний термінал в Чорному морі поблизу Одеси, вартістю 150 мільйонів доларів.General Electric поставив 30 нових дизельних локомотивів для української державної залізниці на початку цього року. Компанія також повинна передати 225 двигунів впродовж наступних 10 років, згідно з угодою на мільярд доларів. Український IT-сектор стрімко розвивається, підтримуючи корпорації зі списку US Fortune 500. Нью-йоркська компанія Bungle запустила олійний завод, термінал і склад для зерна в порту Миколаєва. Вартість проекту сягає 280 мільйонів доларів. Але досі інвестиції США в Україну були скромними. Багатьом американським фірмам ще потрібно відкрити її для себе.

Друга причина – у США є інтереси в українському енергетичному секторі. Американські компанії лише починають розуміти високий потенціал дохідної енергетичної промисловості в Україні. Пенсильванська компанія  Westinghouse вже постачає країні майже половину ядерного палива, яке їй потрібно. І це важливо для Києва, адже 55% української електроенергії генерується на АЕС. General Electric збирається поставити вітрові турбіни для українського сектору відновлюваної енергетики, яка зараз на підйомі. Україна успішно позбулася російського газу. Якщо США почнуть постачати їй свій зріджений газ, це ще більше допоможе країні закріпити енергетичну незалежність від Росії.

Читайте такожPolitico: Євросоюз бореться з "Північним потоком-2" і водночас захищає його від США

Третя причина – розвіяти фальшиві «новини» про Україну, в якої проблеми з іміджем. Країна не справляється із завданням розповісти свою історію. Тому за неї часто говорять інші, спотворюючи правду. Гібридна війна Росії проти України включає велику кампанію з дезінформації, яка доповнює військові операції, а також економічний тиск і кібератаки. Ситуацію погіршує те, що жодна велика газета США чи телеканал не мають редакції в Україні. Більшість репортажів про країну надсилають кореспонденти, які базуються в Росії.

Четверта причина – це виборці українського походження. А їх в США приблизно мільйон. Українська діаспора історично стала більш лояльною до Республіканської партії. Але вона також стежить за тим, як адміністрація підтримує їхню Батьківщину. Тож візит Трампа в Україну буде позитивно сприйнятий українською діаспорою. Також низка впливових американських євреїв теж пов’язані з Україною.

Читайте такожУ США розказали, хто може завершити війну на Донбасі (відео)

П’ята причина – Будапештський меморандум. 25 років тому Україна була третьою у світі ядерною супердержавою. Вона успадкувала від СРСР арсенал, більший ніж у Китаю, Великої Британії й Франції разом. Але в 1996 році Київ добровільно відмовився від своєї ядерної зброї й приєднався до Угоди про ядерне нерозповсюдження в обмін на гарантії безпеки з боку Лондона, Вашингтона і Москви, виражені у формі Будапештського меморандуму. Зважаючи на те, що Україна вже п’ять років страждає від російської агресії, США повинні переглянути ці гарантії й вступити в гру. Будь-які перспективи ядерного роззброєння у майбутньому будуть неможливі без виконання обіцянок США і Великої Британії.

Шоста причина – шанс добитися миру для України. Російська війна вже відібрала 13 тисяч життів українців за останні п’ять років. Чверть з них були мирними мешканцями. А ще три тисячі були поранені. Переговори про завершення війни вимагають нового імпульсу. Той, хто доб’ється миру, увійде в історію.

Сьома причина полягає в тому, що новий президент України Володимир Зеленський повинен добре поладнати з Дональдом Трампом. Вони обоє прийшли до влади на хвилі настроїв проти істеблішменту. І Трамп, і Зеленський перед тим збудували чудову кар’єру на телебаченні, а також створили успішний бізнес. Тож між лідерами може виникнути необхідна хімія, яка приведе до появи міцної дружби.

Читайте такожNRC Handelsblad: Захід не помічає, як на війні в Україні радикали з усього світу воюють на боці Росії

Восьма причина в необхідності підтримати молодих українських парламентарів і урядовців. Новообраний парламент України складається з молодих і недосвідчених людей. Новому спікеру, вірогідно, буде лише 35 років. Стільки ж і головному претенденту на крісло прем’єра. Візит Трампа в Україну може надихнути й стимулювати їх провести необхідні реформи.

Дев’ята причина – Україні потрібна допомога у викоріненні олігархічного контролю над економікою. Купка жадібних й ненаситних людей наростили велике багатство для себе з допомогою продажних судів і корумпованих чиновників. Вони вивели більшу частину своїх статків за межі України. З олігархічною економікою потрібно покінчити. На її місце повинна прийти ринкова економіка. А для цього потрібна міжнародна підтримка. Нинішній стан речей лишається перешкодою для американського бізнесу й інвестицій у багатьох секторах, зокрема в ЗМІ, енергетиці, банківській сфері, інфраструктурі й гірничодобувній галузі.

І остання причина для Трампа приїхати в Україну полягає в тому, що Барак Обама цього так і не зробив.