Ілюстрація / REUTERS

У столиці Франції навколо згорілого собору Паризької Богоматері почалися роботи з очищення території і будівлі від свинцю.

Про це повідомляє theБабель з посиланням на The Guardian.

Читайте такожДо Нотр-Даму де Парі вперше після пожежі пустять вірян (відео)

Відео дня

Це вже друга спроба очищування від хімічної речовини. На початку травня поліція Парижа заявила про значне перевищення норми свинцю в ґрунті біля собору. Після від свинцю почали чистити школи навколо Нотр-Даму.

Зараз територія біля собору перекрита, а самі роботи планують закінчити 23 серпня.

Чистити собор і ґрунт будуть за допомогою розпилювачів води з миючими речовинами. Лавки і ліхтарі будуть обробляти спецгелем. Повторно також знімуть забруднені ділянки землі. Минулого разу був знятий шар ґрунту глибиною у 40 см.

Ілюстрація / REUTERS

15 квітня в соборі Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) сталася масштабна пожежа. Вона почалася на даху споруди приблизно о 18:50 за місцевим часом (о 19:50 за Києвом). Відкрите горіння в Нотр-Дамі тривало понад дев'ять годин. Внаслідок пожежі в соборі обвалилися шпиль і дах. Французькі слідчі вважають, що спричинити пожежу в соборі могло коротке замикання.

Читайте такожЧерез пожежу в Нотр-Дамі місцевим мешканцям може загрожувати отруєння свинцем

На сайті уряду Франції оголосили про збір коштів на відновлення собору Паризької Богоматері, який постраждав від пожежі. Зробити пожертву може кожен охочий. На відновлення собору Паризької Богоматері протягом 24 годин після пожежі різні донори з усього світу пообіцяли пожертвувати понад €700 млн.

Наприкінці червня паризька прокуратура заявила, що причиною пожежі в соборі Паризької Богоматері могла стати непогашена сигарета чи несправність електрики.