Александр Віндман / REUTERS

Рішення про затримку військової допомоги Сполучених Штатів Америки Україні приймалося виконувачем обов’язків глави адміністрації Дональда Трампа.

Про це йдеться у стенограмі свідчень директора з питань Європи Ради національної безпеки США Александра Віндмана, яку 8 листопада оприлюднили відповідальні за розслідування щодо імпічменту Трампа комітети Палати представників, передає Громадське.

Александр Віндман прямо вказує на виконувача обов’язків глави адміністрації Трампа Міка Малвені. Останній начебто координував зусилля з узалежнення зустрічі Трампа й Зеленського в Білому домі від розслідування компанії Burisma і начебто українського втручання у вибори в США 2016 року.

Відео дня

Читайте такожУ Конгресі США назвали дату перших відкритих слухань у справі про імпічмент Трампа

Також Віндман вказує, що Зеленський у розмові з Трампом 25 липня (на якій той був присутній) згадав назву компанії Burisma, що не було включено в стенограму дзвінка. Це вказує, на думку полковника, на те, що президента України «готували до дзвінка заздалегідь».

Віндман також розповів, що про затримку американської військової допомоги Україні він дізнався ще до 3 липня, а це розпорядження надійшло «з офісу глави адміністрації Трампа» з обґрунтуванням перевірити, чи відповідає допомога «пріоритетам адміністрації».

Крім того, за словами полковника, із середини липня до нього почали звертатися представники українського посольства в США (а саме заступник глави) із питанням, чому американська сторона затримувала військову допомогу. У ЗМІ інформація про затримку військової допомоги з’явилася 28 серпня.

Нагадаємо, Александр Віндман дав свої свідчення перед Конгресом 29 жовтня. Як тоді повідомляли американські ЗМІ, працівник Ради нацбезпеки США тоді вказав на розбіжності між стенограмою розмови Трампа й Зеленського 25 липня та реальним змістом сказаного.