Токаєв підтримав скасування смертної кари / фото УНІАН

У Казахстані мають намір скасувати смертну кару. Відповідне доручення МЗС країни дав президент Касим-Жомарт Токаєв.

Як повідомляє NUR.kz, про це стало відомо на засіданні Нацради суспільної довіри. На ньому Токаєв доручив МЗС почати процедуру приєднання до Другого Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, який був прийнятий резолюцією Генасамблеї ООН 15 грудня 1989 року.

Приєднання до цього протоколу означає повне скасування смертної кари, пояснили місцеві правозахисники. Згідно з цим документом, ні одна особа, що перебуває під юрисдикцією країни-учасниці протоколу, не підлягає смертній карі. Держава, яка приєдналася до протоколу, має вжити всіх необхідних заходів для скасування смертної кари в рамках своєї юрисдикції.

Відео дня

Читайте такожСтраті військових на Донбасі: докази звірства російських "козаків" передали до Гаазького суду

Після приєднання до Протоколу створять робочу групу для опрацювання цих питань. У тому числі, пов'язаних з законодавством.

Скасувати смертну кару Токаєву запропонували ще на минулому засіданні Нацради 6 вересня. Зараз в країні діє безстроковий мораторій на смертну кару - з 2003 року. В якості заходи альтернативного покарання в республіці з 2004 року використовується довічне позбавлення волі.

Як повідомляв УНІАН, у Білорусі розстріляли чоловіка, визнаного винним у жорстокому вбивстві двох жінок.