У Тегерані сотні тисяч людей прощаються з командувачем Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), генералом Касемом Сулеймані, вбитим в Іраку внаслідок американського ракетного удару.

Відео дня

Про це пише Deutsche Welle.

Вранці тисячі людей зібралися на жалобну церемонію на території Тегеранського університету. Церемонія транслювалася в прямому ефірі майже на всіх телеканалах країни. Потім тіло Сулеймані перенесли на площу Асад в західній частині Тегерана. Уздовж маршруту траурної процесії вишикувалися сотні тисяч людей.

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї також прочитав молитву над тілом Сулеймані. Після завершення молитви присутні почали вигукувати: "Смерть Америці!". Дочка Сулеймані в своїй промові пообіцяла, що загибель її батька стане "чорним днем для США та їхнього союзника Ізраїлю". "Сім'ї американських солдатів на Близькому Сході будуть проводити дні в очікуванні смерті своїх дітей", - сказала вона.

Читайте такожДонька вбитого генерала Сулеймані пригрозила США та Ізраїлю "чорними днями"

Іранський уряд оголосив понеділок вихідним днем, щоб всі охочі могли попрощатися з загиблим генералом. Багато вулиць в центрі Тегерана закриті для руху автомобілів, не працюють школи та вищі навчальні заклади. З Тегерана тіло Сулеймані доставлять у священне для шиїтів місто Кум, де біля одного з мавзолеїв також пройде прощальна церемонія. Похорон Сулеймані відбудеться 7 січня в його рідному місті Керман на південному сході Ірану. У місті 7 січня оголошено вихідним днем.

Напередодні сотні тисяч людей взяли участь в заходах прощання з Сулеймані в місті Ахваз на південному заході Ірану і у священному місті Мешхед на північному сході країни. На фотознімках, зроблених з повітря, видно гігантське скупчення народу в обох містах і багатокілометрові черги. Особливо багато людей зібралося біля мавзолею восьмого імама Рези в Мешхеді. Скупчення людей було настільки величезним, що організаторам довелося скасувати подальше транспортування тіла Сулеймані в Тегеран, де на вечір була запланована церемонія за участю всього іранського керівництва. 

Читайте такожУ Конгресі США захотіли обмежити військові повноваження Трампа

Як відомо, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Держсекретар США Майк Помпео запевнив, що Вашингтон не хоче війни з Тегераном.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом".

Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.