REUTERS

Рахункова палата США, яка виконує роль аудитора й аналітично-слідчого органу Конгресу, дійшла висновку, що відділ з питань управління й бюджету Білого дому (OMB) порушив закон, коли заморозив американську військову допомогу для України.

«Сумлінне виконання закону не дозволяє президенту ставити його власні політичні пріоритети вище тих, які Конгресу зафіксував у законі», - цитує The Guardian звіт Рахункової палати.

Читайте такожCNN: Трамп намагався урізати антикорупційну допомогу для України

Відео дня

Аудитор наголосив, що Білий дім порушив закон «Про контроль бюджету та збитків» від 1974 року. В ньому прямо сказано, що виділені Конгресом кошти не можуть бути стримані рішенням Білого дому. Також у звіті обсягом 8 сторінок сказано, що OMB «затримав кошти з політичних причин» у випадку України. А це порушення закону.

У свою чергу, в OMB не погодилися з висновками Рахункової палати. Прес-секретар відомства Рейчел Семмел сказала New York Times: «Ми не погоджуємось з думкою Рахункової палати. OMB використовує свої окреслені повноваження, щоб переконатися, що долари платників податків витрачаються належним чином, відповідно до пріоритетів президента й згідно з закону».

У свою чергу, демократи підхопили висновки аудитора, вважаючи їх доказом того, що президент США теж порушив закон.

Читайте такожLos Angeles Times: Солдати України гинули в бою, поки Трамп затримував допомогу США

«Президент не лише підірвав наші дипломатичні відносини заради власної політичної вигоди, він також порушив закон. Його потрібно притягнути до відповідальності або він продовжить порушувати закон і ставити країну під ризик», - сказала сенатор від Демократичної партії Елізабет Воррен.

У свою чергу демократ і сенатор від штату Іллінойс Дік Дарбін наголосив, що висновки Рахункової палати потрібно розглянути в ході «повного слухання» в Сенаті у справі про імпічмент.