Дональд Трамп / REUTERS

Запис розмови, під час якої президент США Дональд Трамп вимагав звільнити американського посла в Україні Марі Йванович, відбувся під час невеликих зборів, участь в яких брали бізнесмени Лев Парнас й Ігор Фруман. Вони обоє були діловими партнерами особистого адвоката американського президента Руді Джуліані.

Про це пише ABC News, журналісти якого отримали запис розмови. Плівка суперечить заявам Трампа й підтверджує все сказане Парнасом під час нещодавнього інтерв’ю. Джерела, знайомі зі змістом плівки, кажуть, що розмова на ній відбулася 30 квітня 2018 року під час вечері в Trump International Hotel у Вашингтоні. Американський президент багато разів наполягав, що не знайомий з Парнасом.

Читайте такожПартнер Джуліані стверджує, що на власні очі бачив, як Трамп звільняв Йованович

Відео дня

«Позбудьтеся її!» - каже голос на записі, схожий на президента США.

«Позбудьтеся її завтра ж. Мені байдуже. Виженіть її. Гаразд? Зробіть це», - говорить він.

На записі також зафіксовано, як двоє ділових партнерів Джуліані говорять Трампу про те, що нібито посол в Україні погано про нього висловлюється. І саме на це американський президент різко реагує.  ABC News пише, що запис зробив Ігор Фруман. Білий дім не коментує появу плівки.

На записі чути, як кілька учасників розмови сміються разом з президентом США. В якийсь момент Трамп хвалить свого нового кандидата на посаду Держсекретаря: «Майк Помпео найкращий». Але в найбільш скандальному моменті Парнас й американський президент обговорюють усунення з посади посла в Україні.

Читайте такожNew York Times: Посла США в Україні звільнили через нарікання Джуліані

«Найбільша проблема там, з якої, на мою думку, ми повинні почати – це ми повинні позбутися посла. Вона лишилася ще з адміністрації Клінтон», - говорить Парнас.

«Вона просто каже всім: «Зачекайте, йому влаштують імпічмент, просто чекайте», - додає голос бізнесмена.

Насправді Марі Йованович працює в Держдепартаменті ще з часів адміністрації Рональда Рейгана. Її відкликали з посади посла в квітні 2019 року. За її словами, це рішення було зроблене на основі «безпідставних і фальшивих тверджень людей з сумнівними мотивами» про нібито її нелояльність до Трампа.

Слідчі Палати представників намагаються задокументувати зусилля Парнаса й Джуліані, націлені усунути Йованович з посади, які тривали майже рік. Серед цих даних є також текстові повідомлення, які слідчим передав Парнас. В одному з них адвокат президента США хвалиться своїми можливостями.

Читайте такожCNN: Команда Трампа вважала Україну «простаком» і це була велика помилка

«Господи, я такий могутній, що можу залякувати цілий український уряд», - написав Джуліані своєму діловому партнеру в травні 2019 року.

«Будь ласка, не кажи нікому, що я не можу звільнити посла або що я намагався тричі, а вона досі на посаді», - йдеться в повідомленні.