Ілюстрація / REUTERS

У Лондоні 1 лютого почало роботу дипломатичне представництво Європейського союзу у Великій Британії. Воно замінило офіс Європейської комісії після виходу країни з ЄС.

Про це йдеться в заяві верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, пише Громадське.

Читайте такожBrexit: Великобританія вийшла з ЄС (фото)

Відео дня

«Дипломатичне представництво Євросоюзу відтепер буде забезпечуватися делегацією ЄС під моїм керівництвом як верховного представника у закордонних справах і політиці безпеки. Робота починається сьогодні», — повідомив Боррель.

Представництво ЄС очолив португальський дипломат Жуан Вале де Алмейда, колишній посол Євросоюзу в ООН і в США.

Дипмісія знаходиться у приміщенні колишнього представництва Європейської комісії в Лондоні. Крім стандартних дипломатичних функцій делегація Євросоюзу буде відігравати ключову роль в забезпеченні виконання угоди про вихід Великої Британії з Союзу. 

З 1 лютого Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії перестало бути членом Європейського Союзу. Вперше в історії ЄС його покинула одна з країн на основі статті 50 Лісабонського договору.

Після офіційного виходу Великої Британії з ЄС почнеться 11-місячний перехідний період до грудня 2020 року, протягом якого сторони мають юридично закріпити свої майбутні відносини — зокрема торговельні. Водночас Велика Британія буде дотримуватися певних норм ЄС