REUTERS

Як повідомили УНІАН у Департаменті політики і комунікацій Міністерства закордонних справ України, про це Штайнмаєр сказав на спеціальному засіданні Постійної Ради ОБСЄ, першому під егідою німецького головування в ОБСЄ у 2016 році.

Також Штайнмаєр підкреслив важливість забезпечення повної поваги до принципів та зобов’язань в рамках ОБСЄ як найціннішого доробку організації.

Читайте такожУ "ДНР" і "ЛНР" не повинні мати ілюзій щодо спеціального статусу Донбасу – голова ОБСЄ

Відео дня

У засіданні взяв участь міністр закордонних справ України Павло Клімкін. У своїй заяві на засіданні Клімкін запевнив у підтримці Україною зусиль німецького головування, спрямованих на забезпечення безпечного майбутнього у регіоні ОБСЄ.

Міністр високо оцінив принципову позицію Німеччини щодо неприйнятного характеру спроб Росії змінити кордони в Європі силовим шляхом. Він також привітав наміри Німеччини зосередитися на забезпеченні мирного врегулювання кризи в та навколо України, викликаної російською агресією проти України, що було визначено одним з ключових пріоритетів німецького головування у 2016 році.

Читайте такожУ Мінську працюють над реалізацією домовленостей для проведення місцевих виборів на Донбасі - Штайнмайєр

«Оскільки ситуація на Донбасі залишається крихкою, а зусилля України з виконання Мінських домовленостей досі не підтримані аналогічними кроками з боку РФ та проросійських бойовиків, потрібно посилювати роботу Спеціальної моніторингової місії в Україні на Донбасі», - заявив Клімкін.

Серед найважливіших завдань, що вимагають залучення ОБСЄ, – всеосяжне припинення вогню, відновлення контролю над українсько-російським кордоном, звільнення всіх українських полонених та заручників, у тому числі незаконно затриманих в Росії, проведення місцевих виборів в окремих районах Донбасу згідно з українським законодавством, стандартами ОБСЄ та за спостереження БДІПЛ ОБСЄ, забезпечення доступу міжнародних гуманітарних організацій на окуповані території.

Читайте такожВід Путіна, а не від Києва залежить виконання більшої частини Мінських угод - депутат Європарламенту

Більшість держав-учасниць ОБСЄ у своїх заявах на засіданні підтвердили свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України та засудили продовження з боку Росії порушень ключових принципів в українських Криму та на Донбасі.