Судно Faina, захоплене піратами 25 вересня біля берегів Сомалі, перевозить військовий вантаж на суму близько 10 млн. дол. за контрактом між українською державною госпрозрахунковою зовнішньоторговельною і інвестиційною фірмою "Укрінмаш" та міністерством оборони Кенії. Про це повідомив журналістам інформований співрозмовник в оборонних колах.

"На борту 33 танки Т-72 1979-1983 року випуску, які розукомплектовані і вміщені у вантажний відсік у стані для транспортування", - сказав він. За його словами, "без технічної допомоги фахівців танки неможливо завести, а для їх вивантаження потрібні портові пристосування". "При спробі розвантажити танки в морі судно просто потоне", - додав він.

Корабель перевозить також зенітно-кулеметні установки ЗПУ-4 1954 року випуску без боєприпасів. "Про них наш народний депутат Валерій Коновалюк чомусь говорив як про "суперсучасні", - сказав експерт. На борту є гранатомети РПГ-7В 1978-1986 року випуску із залишковим ресурсом 30% і без боєприпасів, боєприпаси для танкових гармат 125 мм, боєприпаси осколково-фугасні ВОФ-36, бронебійно-підкаліберні. Усі вони виготовлені в 1977-1979 рр. і важать разом з упаковкою 813 т.

Відео дня

"Споживачі інформовані про стан боєприпасів - рік випуску зазначений у контракті, що і позначилося на його ціні", - наголосив співрозмовник журналістів.

За його словами, вся техніка стояла в плані реалізації надлишкового військового майна Міноборони України, затвердженому рішенням уряду в 2007 р., яке діяло до липня 2008 р.

Міноборони Кенії підтвердило, що є кінцевим одержувачем вантажу. Постачання здійснювалося на умовах CIF. Вантаж був застрахований. Судно належить панамській компанії Waterlux і ходить під прапором Белізу.

РосБізнесКонсалтинг