Ілюстрація / REUTERS

Військові Корейської народно-демократичної республіки (КНДР) запустили в середу, 29 листопада, близько третьої години ранку за місцевим часом балістичну ракету. Про це повідомила інформаційна агенція Yonhap з посиланням на об'єднаний комітет штабів Південної Кореї, як пише DW.

У США заявили, що запущена КНДР ракета пролетіла близько тисячі кілометрів та впала в Японське море. "Початкова оцінка показує, що це була міжконтинентальна балістична ракета", - повідомив представник Пентагону полковник Роберт Меннінг. Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що ця ракета злетіла найвище, ніж усі інші північнокорейські ракети.

Однією з перших на запуск ракети відреагувала Японія. "Ми вважаємо, що такі провокаційні дії з боку Північної Кореї є неприйнятними, і висловлюємо протест", - заявив на прес-конференції в Токіо генеральний секретар кабінету міністрів Японії Есіхіде Суга. Японія заявила про намір скликати надзвичайне засідання Ради Безпеки ООН через запуск Пхеньяном балістичної ракети.

Читайте такожКНДР може завершити ядерну програму протягом року

Обурення висловили й у Європейському Союзі. "Цей запуск є ще однією серйозною провокацію, а також серйозною загрозою міжнародній безпеці в цілому", - заявили у прес-службі верховної представниці ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні. Чергові ракетні випробування є "неприйнятним подальшим порушенням" міжнародних зобов'язань Північною Кореєю, підкреслила прес-секретарка Могеріні.

Державний департамент США засудив запуск та закликав всі країни продовжити економічні санкції проти Пхеньяна.