ПАРЄ

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться у резолюції, схваленій сьогодні на сесії ПАРЄ в Страсбурзі за підсумками дебатів за терміновою процедурою.

За резолюцію проголосували 82 депутати, ще один депутат – утримався.

“Асамблея глибоко стурбована низкою останніх подій, які створюють перешкоди для демократії, що повільно розвивається в країні, яка фактично не має досвіду демократії”, - написано у документі.

Відео дня

ПАРЄ, зокрема, висловила стурбованість розпуском парламенту країни за рішенням Конституційного суду країни від 14 червня цього року.

Крім того, депутати зазначили, що хоча вибори Президента Єгипту були проведені досить вільно і чесно, разом з тим, стурбованість викликає рішення Вищої ради Збройних сил про те, що Президент не матиме повноважень в сфері бюджету, зовнішньої політики та політики безпеки, які залишаться в компетенції Збройних сил.

Привітавши припинення надзвичайного стану в Єгипті 31 травня цього року, ПАРЄ водночас зазначила, що декрет Вищої ради Збройних сил від 13 червня надав військовим право здійснювати арешти цивільних осіб і передавати їх військовим судам.

Депутати також зазначили, що невизначеним питанням залишається і те, чи буде Шаріат визнаний, як первинне джерело закону в новій Конституції, і якщо так, то як це співвідноситиметься з принципами верховенства права та із задекларованою рівністю між жінками і чоловіками та між мусульманами і християнами.

В документі депутати ПАРЄ також висловили жаль тим, що ситуація християнської спільноти країни так і не покращилася з часів революції.

Наприкінці документа, європейські депутати ще раз підтвердили готовність до співпраці в сфері демократичних перетворень з владними інституціями Єгипту.