Михайло Саакашвілі
Грузія вимагатиме від Ради безпеки ООН виведення російських миротворців з Абхазії, заявив Президент Грузії Михайло СААКАШВІЛІ на засіданні Ради нацбезпеки у вівторок увечері.

Про це повідомляє агентство Новини-Грузія. Частина засідання була відкрита для журналістів і транслювалася на грузинських телеканалах.

М.СААКАШВІЛІ повідомив, що по дипломатичних каналах МЗС країни зажадає від Ради безпеки ООН початку перегляду миротворчого процесу.

Відео дня

"І ми зі свого боку повинні ухвалити рішення, виходячи з інтересів Грузії і миру в регіоні. Тим паче, що у нас вже є постанова парламенту", - сказав М.СААКАШВІЛІ, очевидно, маючи на увазі рішення найвищого законодавчого органу від 2006 року про виведення російських миротворців із зони грузино-абхазького конфлікту.

М.СААКАШВІЛІ звинуватив російських миротворців у побитті грузинських поліцейських.

"Кадри, які ціною власної крові здобула журналістка телекомпанії "Руставі-2", свідчать про злочинну діяльність російських військових в Ганмухурі. Якби це (побиття грузинських поліцейських) відбувалося у воєнний час, то їх дії можна було б кваліфікувати як воєнний злочин", - сказав М.СААКАШВІЛІ.

Кажучи про командувача Колективними силами з підтримки миру (КСПМ) СНД у зоні конфлікту Сергія ЧАБАНА, М.СААКАШВІЛІ сказав, що "поставив питання про його від`їзд офіційно, і назад своїх слів не візьму".

Президент Грузії у своєму виступі торкнувся й служби у складі КСПМ військовослужбовців-чеченців національності. "Суверенне право кожної держави, громадян якої національності відправити служити серед миротворців, але має дивний вигляд та обставина, яка велика кількість чеченців у складі миротворців. Військове командування Росії, яке посилає миротворців, має пам`ятати 1992 рік і те, куди повернувся Шаміль Басаєв після Абхазії, і що потім було. Ми тепло прийняли цей народ, і хочемо мати з чеченцями добрі відносини, але недавню історію ми також добре пам`ятаємо", - сказав М.СААКАШВІЛІ.

Як заявляє грузинська сторона, у вівторок вранці російські миротворці на кількох БТР оточили молодіжний патріотичний табір в грузинському селі Ганмухурі в зоні грузино-абхазького конфлікту і побили співробітників МВС Грузії, які там чергували.

У свою чергу, командування миротворчими силами заявило, що група російських миротворців, яка патрулювала нижню частину Гальського району (Абхазія), а також Зугдідський район (Грузія), в абхазькому селі Ганмухурі затримала і роззброїла п`ятьох грузинських поліцейських, які погрожували зброєю. За кілька годин грузинські поліцейські були передані грузинській стороні у присутності міжнародних спостерігачів ООН. Була передана також зброя поліцейських.