Росія за останні 10 років купила найбільше у світі золота

Про це повідомляє у понеділок агентство Bloomberg з посиланням на дані Міжнародного валютного фонду.

"Коли В.Путін каже, що США загрожують світовій економіці, зловживаючи монопольним становищем долара, він не тільки говорить. Він робить на це ставку", - зазначає агентство.

За його даними, російський Центробанк за останнє десятиліття купив 570 тонн золота, що на чверть більше, ніж Китай.

Відео дня

"Чим більше золота у країни, тим більше суверенності вона одержить у разі катаклізму з доларом, євро, фунтом або будь-якою іншою резервною валютою", - сказав агентству представник російської партії влади "Єдина Росія" Євген Федоров.

Агентство назвало вдалою обрану стратегію придбання золота, яке дорожчає вже 12 років поспіль, зокрема на 7% минулого року.

Згідно з консенсус-прогнозом 26 опитаних Bloomberg аналітиків, до кінця поточного року цей метал подорожчає до 1825 дол. за унцію з нинішніх близько 1660 дол.

Водночас агентство зазначає, що розвинені країни за останні десять років більше продають, ніж купують золото: Швейцарія подала 877 тонн вартістю близько 48 млрд дол., Франція продала 589 тонн, а Іспанія, Голландія і Португалія продали по понад 200 тонн кожна.

"Навіть після "ривка" Путіна, запаси Росії в 958 тонн займають 8-е місце у світі... Перше місце належить США з 8,134 тис. тонн, за якими слідує Німеччина з 3,391 тис. тонн і МВФ з 2,814 тис. тонн", - зазначає агентство.

Bloomberg також зазначає, що частка золота в російських резервах становить близько 9,5% у той час, як у США, Німеччині, Італії і Франції цей показник перевищує 70%.