В Великобритании затоплены около 6 тыс. домов и предприятий / REUTERS

Нинішні шторми та повені загрожують економіці Великобританії виробничими втратами на суму 13,8 млрд фунтів ($23 млрд). Таку оцінку експерта британської консалтингової служби Capital Economics Річарда Холта поширили місцеві ЗМІ.

За словами аналітика, піддається ризику затоплення та іншого збитку від негоди територія відповідає за приблизно 13% економіки. Місячний простій виробництва в цих районах, за його розрахунками, зменшить ВВП трохи більше, ніж на один відсоток. У 2010 році до втрат на рівні близько 0,5% призвели снігопади, нагадав він.

Інші фахівці не виключають, що підтоплених регіонів в південній частині Великобританії можуть залишатися під водою ще не один місяць - "до травня". Очікуються нові потужні шторми до того, як погода, нарешті, налагодиться. Між тим грунту вже настільки насичені вологою, що навіть найменші опади таять в собі ризик повеней.

Відео дня

З початку повені у грудні 2013 року в країні виявилися затопленіблизько 6 тис. будинків і підприємств, ще тисячі будівель, як і раніше, можуть постраждати від дощової погоди. За словами страховиків, виставлені їм вимоги вже перевищили 500 млн фунтів і швидко наближаються до мільярда фунтів.

Читайте такожУ Великобританії лютує стихія, оголошено червоне попередження

За словами засновника інженерної консалтингової фірми JBA Джеремі Бенна, "втрати від води може бути по 30 тис. фунтів на будинок - і ще більше для підприємства, - тому повінь, ймовірно, обійдеться в сотні мільйонів з точки зору прямого збитку, плюс вартість ліквідації наслідків і втрат бізнесу".

У той же час на тлі спроб жителів королівства захистити свої будинки і бізнеси від підйому води барикадами з мішків з піском, поліція повідомила про випадки їх розкрадання і перепродажу за спекулятивними цінами, які доходять до 50 фунтів ($83) за мішок.

Населення "торговці-грабіжники" лякають тим, що "завтра їхній будинок може бути затоплений, якщо вони не куплять", - передає слова очевидців сайт The Daily Mirror. При цьому вони скаржаться, що отримати мішки від муніципальних властей не так просто, бо вони видаються лише коли вода виявиться в декількох сантиметрах від порога".

У графстві Суррей під Лондоном офіційний представник місцевої ради пояснив, що мішки з піском видаються людям "піддаються найбільшому ризику затоплення їх власності водою". Рада розподілила вже 45 тис. мішків безкоштовно і замовила додатково 500 тонн піску для задоволення попиту.

У місті Стейнз у західних меж столиці один з магазинів продав за два дні більше тисячі мішків з піском за ціною 2,5 фунта ($4,2) кожен.