В Мінську святкували неофіційний День незалежності / Фото radiosvoboda.org

У Мінську тисячі людей вийшли на акцію протесту на площу Незалежності. Опозиція закликала людей вийти відсвяткувати неофіційний День незалежності Білорусі. 

Саме 25 серпня 1991 року ухвалили декларацію про державний суверенітет країни, повідомляє "Радіо Свобода" і правозахисний центр "Вясна".

Читайте такожВпритул: з'явилося відео, як білоруський спецпризначенець підстрелив журналістку

Відео дня

Окрім столиці, акції також відбулись і в інших містах країни. Білоруси виходили у Гродно, Гомелі, Ліді. Традиційно, міліція намагалась перешкоджати акції. Тоді ж стали повідомляти про значні проблеми з доступом до інтернету в центрі Мінська.

За даними ЗМІ, на площу вийшли близько 5 тисяч осіб. Почалися затримання, але згодом стало відомо, що людей відпустили, на них чекає суд.

Що відбувається у Білорусі: хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулись президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодні з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулись зіткнення з силовиками.
  • 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк. У перші дні учасників акцій жорстоко розганяв міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох із них під час затримання та в СІЗО сильно били. 14 серпня затриманих почали відпускати.
  • Європейський Союз не визнає результатів виборів президента Білорусі.
  • 16 серпня у Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей.
  • 17 серпня підприємства по всій Білорусі почали страйки. Чинний президент Лукашенко перед працівниками МКЗТ заявив: "поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде".
  • Білоруська опозиція створила Координаційну раду, мета якого - забезпечити транзит влади. Міністр оборони Білорусі Віктор Хренін заявив, що може залучити армію для розгону протестувальників.
  • 24 серпня Ольгу Ковалькову, довірену особу білоруської опозиціонерки Світлани Тихановської, та іншого члена Координаційної ради – Сергія Дилевського – затримали в Мінську.