29 лютого відбулося найдовше і найбеззмістовніше Послання Путіна до Федеральних зборів за майже чверть століття його правління в Росії. Практично немає жодної яскравої і політично значущої тези, яка була б варта цитування і серйозного аналізу. Тому навіть у російських пабліках коментують не стільки зміст цього виступу, скільки форму - найдовше Послання (понад дві години), оплески вісімдесят разів, відсутність Кадирова.

Так і згадуються радянські меми: "промови довгі порожні", "довгі тривалі оплески". Тільки замість Брежнєва, який шамкає, - Путін, який кашляє. Тоді були промови Генсека на з'їздах КПРС, а зараз - кашляюче Послання некоронованого "Государя" (це я цитую одного з російських коментаторів) до формально Федеральних зборів РФ, а по суті - кремлівських царедворців.

Натякає Путін і на нове "дворянство" - учасників СВО, яким обіцяють різні "плюшки" і кадрове зростання. Та й мундирів у залі, де збирають слухачів Послання, стає дедалі більше.

Відео дня

Дві головні теми цього Послання - війна (так звана СВО) і передвиборчі обіцянки аж на 2030 рік (дата вже наступних президентських виборів у РФ).

Якщо зняти всю словесну мішуру, то головна передвиборча обіцянка Путіна - це війна. СВО "без кінця і без краю". Але паралельно озвучувалися передвиборчі обіцянки різним соціальним групам, а також цілий розсип "національних проектів". Судячи з кислих облич Набіулліної (глава російського Центробанку) і Силуанова (міністр фінансів у РФ), грошей на все це у них немає (їх і на війну вже ледве вистачає). Хоча, як говорив експрезидент РФ Дмитро Медведєв: "Грошей немає, але ви тримайтеся".

Не можу не відреагувати на новий національний проєкт РФ "Тривале й активне життя", анонсований Путіним. Беручи до уваги поєднання війни та передвиборчих обіцянок, цей нацпроєкт правильніше було б назвати "Нетривале, але дуже активне життя в СВО".

Вкотре пролунали погрози Заходу і водночас заклик до американців про готовність домовлятися зі стратегічних питань. Але все це вже було, і навіть у більш конкретній формі, а не так абстрактно, як зараз.

Зате з яким задоволенням Путін озвучував назви російських ракет! Старий хлопчик Вова грає в ракети, як у солдатиків. Ось тільки від його "військових ігор" гинуть люди, і війни йдуть справжні, а не іграшкові.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента"