Лукашенко їхдив до Китаю 28 лютого / фото getty images

Президент Білорусь Олександр Лукашенко їздив до Китаю, щоб остаточно "присягти на вічність" його лідеру - Сі Цзіньпіну.

Про це заявив директор Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко в ефірі телеканалу "Еспресо". За його словами, білоруський політик хоче отримати гарантії безпеки на той час, коли РФ програє у війні.

"Лукашенко їздив до Китаю, щоб отримати особисті гарантії безпеки. Лукашенко розуміє, що почнуться процеси та тектонічні зміни в Росії після перемоги України - це головна мета його візиту", - пояснив Мусієнко. 

Відео дня

Як зазначається, Лукашенко хоче, щоб у майбутньому Сі Цзіньпін замовив за нього слово перед європейцями.

"Лукашенко добре вдавав, що їде до Китаю за завданням Путіна. Обговорити маршрути транспортування зброї з Китаю через Білорусь. Раніше Китай постачав Білорусі ракети до РСЗВ "Полонез" і Путін просив Лукашенка, щоб той обговорив з китайським лідером це питання. Вважаю, що Лукашенко цього торкнувся, але основною метою візиту були особисті гарантії безпеки", - вважає Мусієнко. 

Візит Лукашенка в Китай

Як раніше повідомляв УНІАН, президент Білорусі прибув до Пекіна 28 лютого. Його візит тривав три дні.

Зустріч Сі та Лукашенка відбулась 1 березня. Сторони домовились про розвиток зразкових відносин всебічного стратегічного партнерства, а також підписали ще кілька інших документів про співпрацю. 

Після цього білоруський президент заявив, що його країна підтримуватиме Китай з усіх чутливих питань.

Аналітики ISW переконані, що своїм візитом до Китаю Лукашенко має намір збільшити китайський вплив в Білорусі і тим самим захиститися від тиску з Москви.

Вас також можуть зацікавити новини: