Міністром закордонних справ Великобританії став екс-прем’єр Девід Кемерон, який пішов у відставку після того, як британці проголосували за вихід з Європейського союзу. Вже писали, що він європоцентричний, що він може піти шляхом скасування Brexit (виходу Великобританії з ЄС, - УНІАН). Але насправді поки що питання внутрішніх перестановок в Кабінеті міністрів - це питання внутрішніх проблем партії.

Наразі консервативна партія Великобританії переживає достатньо велику кризу. Вони, якщо подивитися на абсолютні показники, не розв’язали жодне з тих питань, з яким уряд Ріші Сунака приходив до влади. Мова і про здорожчання нерухомості й здорожчання орендної плати, це й питання неконтрольованої інфляції, питання інфраструктури, питання стабілізації цін на ринку споживчих товарів… Тобто, окрім зовнішньої політики, яка дуже важлива, і стосовно якої до уряду Сунака майже претензій не було, є багато важливих внутрішніх тем.

"Британці, в загальній масі, підтримують те, що робить Сунак. Проблеми у його внутрішній політиці. І проблеми величезні"

Відео дня

Простими словами, в плані підтримки України, позиції щодо Ізраїлю, співпраці з американцями та європейцями, британці, в загальній масі, підтримують те, що робить Сунак. Проблеми у його внутрішній політиці. І проблеми величезні.

Тому перетасовка в Кабміні, в першу чергу, стосується того, що Сунаку потрібні професіонали, які б займалися внутрішніми питаннями.

"Кемерон, звісно, професіонал. Він буде чітко виконувати той курс, який є. Думаю, швидше, підтримає його. Але це не дуже хороший показник для самої партії"

Кемерон, звісно, професіонал. Він буде чітко виконувати той курс, який є. Думаю, швидше, підтримає його. Але це не дуже хороший показник для самої партії, оскільки свідчить про те, що в них немає молодих кадрів, нових міністерських кадрів.

Наприклад, молодші міністри або заступники міністрів не зацікавлені в просуванні. Вони не зацікавлені в тому, щоб залишатися в цій системі. Вони бачать, що консерватори наступні вибори точно програють. Вони не хочуть собі такої проблеми у політичній кар’єрі, але хочуть залишитися у владі, тому не ризикують зараз працювати в уряді Сунака. Саме тому йому доводиться затягувати ветеранів консервативної партії для того, аби вони могли тягнути цю ношу.

Звісно, до професіоналізму Кемерона питань не буде. Але чи добрий це сигнал для самої партії? Адже це призначення свідчить, що в партії вже немає лави запасних…

Як буде поводитися Кемерон? Максимально професійно. Зовнішньополітичний курс Британії за нового міністра буде плюс-мінус таким же.

"Як буде поводитися Кемерон? Максимально професійно. Зовнішньополітичний курс Британії за нового міністра буде плюс-мінус таким же"

Якщо згадати Кемерона у 2014 році, коли він був на посаді прем’єр-міністра, він абсолютно чітко виступав за Україну, засуджував російську агресію, його уряд брав курс на сильний санкційний режим. Крім того, він підтримував дії як Бориса Джонсона, так і Ліз Трас та Ріші Сунака. Він і публічно є проукраїнським та розуміє загальну логіку подій. В нього немає закидів, що "не все так однозначно" і треба говорити з РФ. Він розуміє, що, з точки зору національних інтересів, потрібно стримувати Росію та Китай.

Олександр Краєв, експерт Ради зовнішньої політики "Українська призма"