Джонсон подав у відставку / УНІАН

Відставка британського прем'єра Бориса Джонсона не відіб'ється на підтримці України з боку країни, вважає екс-міністр закордонних справ, дипломат Павло Клімкін.

Про це він сказав "Обозревателю".

Дипломат підкреслив, що не сумнівається: Британія продовжить послідовно підтримувати Україну.

Відео дня

"Україна не втратить підтримку, оскільки Великобританія - це не один Борис. Хоча Борис унікальний, Борис живить щиру симпатію до України. Він завжди намагався бути попереду", - зазначив дипломат.

Зовнішньополітичний курс Британії, за прогнозом Клімкіна, не зміниться при новому прем'єрі, питання лише в акцентах.

"Чи буде Великобританія разом з США. Теж попереду, теж в авангарді, але разом. Чи буде Великобританія намагатися бути взагалі в авангарді, як це було при Борисі. Для мене це основне питання", - сказав Клімкін.

За оцінками екс-міністра, для британської кризи склалися об'єктивні внутрішньополітичні обставини, Кремль до нього не причетний.

"Є внутрішні скандали, які реально вплинули на його позицію як прем'єра. В першу чергу це відбувається під час епідемії коронавірусу. Цього йому ніколи не забудуть. Зараз до того ж з'ясувалося, що говорили не всю правду, а це в політиці чогось варте", - сказав дипломат.

"Не думаю, що це якась російська спецоперація. У кожному демократичному суспільстві політики повинні володіти довірою, а зараз частина британців довіру до Бориса втратила", - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, 7 липня Борис Джонсон оголосив про відставку з поста британського прем'єра. Джонсон також заявив, що буде залишатися на посаді прем'єра, поки не буде обраний новий лідер Консервативної партії та керівник уряду.

За даними ЗМІ, вибори керівництва Консервативної партії відбудуться цього літа, а новий прем'єр-міністр повинен вступити на посаду в жовтні.

Джонсон був першим лідером країни G7, який відвідав Україну після початку повномасштабного вторгнення Росії. За цей час він вже двічі відвідав Київ.