Єреван і Баку не хочуть вести переговори про мир / Фото REUTERS

Баку і Єреван обмінялися звинуваченнями в проведенні прямих обстрілів територій один одного. Крім того, вони відкинули тиск міжнародної спільноти, яка закликала Азербайджан і Вірменію сісти за стіл переговорів, перш ніж загострення конфлікту в Нагірному Карабасі не переросло у відкриту війну.

Читайте такожBloomberg: Ердоган мовчав під час війни Росії проти Грузії, але Азербайджан - інша справаЯк повідомляє Reuters, обидва обстріли, про яких говорять в Баку й Єревані, відбулися біля їхнього спільного кордону західніше від Нагірного Карабаху. Інциденти свідчать про подальшу ескалацію, попри заклики від Росії, США й інших країн припинити насильство й почати діалог.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв категорично відкинув будь-які можливі переговори. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян теж сказав, що ніяких переговорів не буде, поки тривають бої.

Відео дня

Напругу між колишніми республіками СРСР посилює ще й заява Вірменії про те, що винищувач F-16, який належить Туреччині, нібито збив вірменський літак в повітряному просторі Вірменії, вбивши пілота. Жодних доказів інциденту надано не було. Туреччина, а також її близький союзник Азербайджан називали заяву "абсолютно неправдивою".

Новий конфлікт Вірменії та Азербайджану

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили одна одну в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію. 
  • В Азербайджані заявили, що в ході успішного наступу взяли під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечують.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки.