США будуть "дуже серйозно" стежити за ситуацією з Олексієм Навальним / REUTERS

У Вашингтона немає причин сумніватися у висновках уряду ФРН про те, що Навального отруїли нервово-паралітичним агентом.

Про це заявив президент США Дональд Трамп в п'ятницю, 4 вересня, виступаючи перед журналістами в Білому домі, передає DW .

"Виходячи з того, що говорить Німеччина, схоже, що це правда. Мене б дуже розгнівало, якщо це дійсно так", - сказав Трамп.

Проте у Сполучених Штатів поки немає доказів того, що російський опозиційний політик Олексій Навальний був отруєний, додав президент США.

За словами Трампа, Сполучені Штати будуть "дуже серйозно" стежити за ситуацією з Олексієм Навальним.

Читайте такожМЗС України закликали ввести санкції проти Росії через отруєння Навального "новачку"

Очікується, що скоро США отримають документи по цій справі, які дозволять Вашингтону визначитися зі своєю позицією.

Нагадаємо, німецькі лікарі виявили сліди отрути з групи російського препарату "Новачок" на шкірі, крові та в сечі опозиціонера Олексія Навального.

Навального отруїли: що зараз відомо

  • Навальному стало погано в літаку, на якому той летів із Томська до Москви. Через що повітряне судно екстрено посадили в аеропорту Омська. У штабі Навального припускають, що Олексія отруїли чимось, підмішаним в чай.
  • У ЗМІ повідомили, що Навального могли отруїти оксибутиратом натрію, який викликає галюцинації, неспокій, сплутаність свідомості і патологічне мислення.
  • Навальний після отруєння знаходиться в комі у важкому стані. Його під'єднали до апарату ШВЛ.
  • 21 серпня у штабі Навального з посиланням на транспорту поліцію заявили про виявлення в організмі політика небезпечної речовини. Проте у лікарні Омська цю інформацію одразу ж заперечили.
  • Політика евакуювали з лікарні Омська 22 серпня. Нині він перебуває в німецькій клініці. 24 серпня у Німеччині підтвердили отруєння опозиціонера.
  • 2 вересня стало відомо, що експерти з лабораторії бундесверу виявили в організмі Олексія Навального сліди отрути з групи "Новачок". Таким чином, Навальний був отруєний нервово-паралітичною бойовою речовиною.

Що таке отрута "Новачок"

  • "Новачок" - це група фосфорорганічних отруйних речовин нервово-паралітичної дії. Радянський Союз вів його розробки в 1970-і й 1980-і роки.
  • До групи "Новачок" належить більше сотні різних за структурою отруйних речовин. Найнебезпечнішими з них вважаються "Новачок-5" і "Новачок-7". Вони в вісім разів перевершують по токсичності газ VX - найбільш отруйна з усіх штучно синтезованих людиною речовин.
  • "Новачок" вражає нервову систему, в результаті чого жертва отруєння не може дихати і відчуває дуже сильні болі.