Російського опозиціонера Олексія Навального отруїли речовиною "Новачок" / REUTERS

Голова МЗС Великої Британії Домінік Рааб заявив, що версія про причетність влади РФ до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального видається найправдоподібнішою.

Читайте такожDer Spiegel: сліди "Новачка" лікарі знайшли на шкірі, крові та у сечі Навального

Як повідомляє "Європейська правда".

Відео дня

"Я думаю, що складно прийти до якогось альтернативного пояснення, з огляду на попередню російську державну практику використання такої речовини в Солсбері, з огляду на труднощі отримання, зберігання і вже тим більше використання "Новачка", це ж дуже небезпечна речовина", - сказав Рааб.

На думку Рааба, потрібно провести розслідування за підтримки Організації з заборони хімічної зброї, в якому Росія має співпрацювати.

Реакція голови МЗС Британії

Британський міністр також підкреслив, що використання речовини групи "Новачок" не може вважатися внутрішньою справою країни.

"Використання хімічної зброї в такому контексті - це чистої води гангстеризм, а у Росії є міжнародні зобов'язання не використовувати подібні речовини", - додав він.

У МЗС РФ заявили, що в розробці нервово-паралітичних речовин групи "Новачок" брали участь спеціалісти західних країн і структур НАТО.

Що цьому передувало

  • 2 вересня німецький уряд заявив, що Навального отруїли "Новачком". Сліди нервового агента в організмі опозиціонера виявили в спеціальній лабораторії Бундесверу.
  • Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не має сумнівів, що Олексія Навального отруїли, бо намагались змусити замовкнути, і у зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні запитання" від уряду Росії. 
  • У Кремлі натякнули, що Навального отруїли вже в Німеччині.