Події в Киргизстані / фото REUTERS

У Киргизстані партії, які програли вибори до парламенту республіки, мають намір сформувати новий уряд і вибрати прем'єр-міністра.

Читайте такожПротестувальники в Бішкеку захопили будівлю парламенту Киргизстану, президент звідти втік (фото, відео)

Про це заявив на мітингу лідер опозиційної партії "Ата-Мекен" ("Батьківщина") Жанар Акаєв, передає киргизька служба "Радіо Свободи".

Відео дня

"Завтра потрібно призначити нового прем'єр-міністра і народний уряд. Другий етап - проведення народних виборів", - сказав він.

Своєю чергою кандидат у депутати від "Ата-Мекена" Тілек Токтогазієв заявив, що "три провладні партії" ("Біримдік", "Мекенім Киргизстан" і "Киргизстан") не повинні бути допущені до влади.

Протести в Киргизстані: що відомо станом на 6 жовтня

  • 5 жовтня в Бішкеку почалися протести прихильників партій, які не змогли подолати семивідсотковий бар'єр на парламентських виборах. До парламенту пройшли тільки чотири партії з 16. За депутатські мандати в однопалатний парламент республіки боролися 1,9 тис.кандидатів, всього в парламенті 120 місць, голосування проходило на 2475 виборчих дільницях.
  • На акцію протесту вийшли прихильники 11 партій, які не пройшли до парламенту. Вони зажадали проведення повторних виборів. Силовики почали розганяти присутніх на площі Ала-Тоо за допомогою водометів і світлошумових гранат, постраждали майже 600 осіб.
  • У ніч на 6 жовтня демонстранти пішли на штурм будівлі Білого дому, де пізніше почалася пожежа, і Держкомітету нацбезпеки, а також звільнили екс-президента Алмазбека Атамбаєва.