Силовики здійснюють репресії проти білорусів / фото TUT.BY

Сьогодні, 27 жовтня, на протести в Білорусі проти Олександра Лукашенка вийшли медики й студенти, силові органи традиційно здійснюють масштабні затримання.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" голова білоруського руху "За свободу" Юрій Губаревич. Він зазначив, що наразі Лукашенко протистоїть не опозиції, а всьому білоруському суспільству.

Читайте такожNew York Times: Доля Лукашенка залежить від Москви, терпіння якої вже на межі

Відео дня

"Лукашенко в Білорусі протистоїть не опозиції, а протистоїть всьому білоруському суспільству й різним його групам. Ці групи здатні до самоорганізації. Буквально сьогодні студенти в більшості університетів вийшли на акції протесту - в приміщеннях або маршами вулицями міст. Також їх підтримали медики, частину яких було затримано перед початком робочого дня, це зірвало планові операції", - сказав він.

Як зазначив Губаревич, "напевно, немає в Білорусі жодної групи населення, якої не торкнулися б репресії з боку режиму Лукашенка".

"Тому люди самі виявляють винахідливість, при цьому дотримуються основних цілей - загальних для всього протесту. Це відставка Лукашенка, звільнення політв'язнів і проведення нових виборів", - заявив білоруський опозиціонер.

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Світлана Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.