Під час недільних акцій у Білорусі затримали понад 70 осіб.

Відео дня

Такі дані оприлюднив правозахисний центр "Весна".

Сьогодні в Мінську проходить Марш справедливості. Також на акції протесту люди вийшли і в інших містах країни: Гродно, Гомелі, Бресті та Могильові.

За даними правозахисників, у столиці вже затримано 33-х демонстрантів, у регіонах - 41.

Як пише Tut.by, силовики використовували проти протестувальників сльозогінний газ. Також силовики стріляли в повітря.

Так, після того, як силовики в Бресті використовували сльозогінний газ, в міліціонерів полетіли пляшки. Співробітники правоохоронних органів своєю чергою зробили попереджувальний постріл в повітря.

Читайте також"Не бійтеся бути вільними": опозиціонерка Колеснікова звернулася до білорусів із СІЗО

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.